10. Decembra 2023.

Muzej Tatre nudi izuzetnu priliku da se vide tri prototipa marke

Onaj ko do 2. marta 2024. godine poseti Tehnički muzej Tatre, koji radi u češkom gradu zvanom Koprivnice, kao jednom od dva objekta u kom se mogu videti istorijska postignuća ovog brend, biće u prilici da vidi tri vanserijka primerka super sportskih automobila po imenu MTX Tatra V8. U pitanju su prototip primerci.

Kako rekosmo u uvodu, Tatra poseduje dva muzeja u matičnom gradu Koprivnici. Mlađi objekat se bavi kamionskom industrijom i nosi naziv Muzej kamiona Tatre. Otvoren je pre nekoliko godina i omogućuje impresivan uvid u istoriju i kamiona i odnosnih vozila razvijenih od strane jednog od najstarijih proizvođača svetske automobilske industrije. Aktuelna je i izložba posvećena slovačkoj puški.

S druge strane, u centru Koprivnice se nalazi Tehnički muzej Tatre, i taj prostor je opredeljen za izlaganje putničkih automobila češke marke. Upravo to je mesto gde se mogu razgledati tri automobila kreirana početkom devedesetih godina ovog veka. Nose oznake MTX Tatra V8 i svi dolaze u različitim nijansama farbe školjke.

U pitanju su sportski automobili u koje se mogu smestiti po dve osobe. Zapravo, ideja je rođena još osamdesetih godina i inicijalna zamisao je pretpostavljala da ova vozila budu namenjena vožnji isključivo na trkačkim stazama. Dizajner izloženog modela je bio Vaclav Kralj i pod haubom se nalazio modifikovani i vazdušno hlađeni motor tipa V8. Originalno potiče iz modela po imenu Tatra 613 i u trećem prototipu nudi zavidnu moć od najviše 225 kW, što je postignuto zahvaljujući sistemu ubrizgavanja goriva. Za proizvodnju je bilo zaduženo preduzeće Metalex, poznato po tome što je radilo za Tatru.

Verzija ove Tatre opremljene sistemom za direktno ubrizgavanje goriva je bila u stanju da ubrza od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi, i da onda dostigne najvišu brzinu kretanja od 265 km/h. Automobil je tokom 1997. godine uspeo da obori brzinski rekord Češke, kada je razvio 208,37 km/h na jednom kilometru.

Nakon što je premijerno prikazan na Salonu automobila u Pragu, razmatrana je mogućnost serijske proizvodnje ovog vozila, ali je na kraju sklopljeno samo tri prototipa, od kojih je jedan bio nepokretan (bez motora i menjača). Sva tri su posedu čeških lica.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare