17. Aprila 2023.

MSP Kine: Spremni za strateško partnerstvo sa Rusijom

“Želeo bih da istaknem da se rusko-kineska bilateralna saradnja uvek zasnivala na principima nesvrstanosti sa blokovima, nekonfrontacije i neusmeravanja protiv trećih strana. Zemlje razvijaju novu vrstu odnosa između velikih sila zasnovanih na međusobnom poštovanju, mirnoj koegzistenciji i obostrano korisnoj saradnji”, rekao je Venbin.

On je istakao da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom na sprovođenju važnog konsenzusa koji su postigli dva lidera i promovisanju razvoja sveobuhvatne strateške saradnje i partnerstva u novoj eri.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se juče sa kineskim ministrom odbrane Lijem Šangfuom, koji boravi u trodnevnoj poseti Moskvi.

U prvi mah bilo je najavljeno da će poseta kineskog ministara Rusiji trajati od 16. do 18. aprila, ali je naknadno objavljeno da će on na putu ipak ostati dan duže.

Ruski lider izjavio je na početku sastanka da je saradnja Rusije i Kine preko vojnih resora veoma dobra.

“Između naših zemalja postoji veoma dobar razvoj odnosa u svim oblastima, u privredi, socijalnom, kulturnom i obrazovnom sektoru i preko vojnih resora”, rekao je Putin.

Planirani su razgovori sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, sa kojim bi trebalo da razgovara o stanju i perspektivama bilateralne saradnje u sferi odbrane, kao i o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti.

Ovo je prvo putovanje Li Šangfua u inostranstvo od njegovog imenovanja za šefa kineske vojske u martu ove godine.

RT

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare