25. Augusta 2023.

MSI greškom objavio specifikacije Intel Core 14. generacije procesora

Specifikacije Intel Core 14. generacije pojavile su se na internetu, pošto je tajvanski MSI greškom objavio, pa uklonio video o svojoj seriji matičnih ploča

Video koji je sada sakriven, sadržao je slajdove koji u kratkom obliku objašnjavaju specifikacije Intel Core 14. generacije procesora koja tek treba da izađe. To se desilo pošto je MSI greškom objavio neku vrstu video obuke o svojoj seriji Intel 700 matičnih ploča i nadolazećih kućišta za računare.

Iako je zvanično video nedostupan, relevantne informacije su već zapamćene i podeljenje dalje. Slajdovi nažalost otkrivaju da će poboljšanja predstojeće Intel Core 14. generacija biti skromna i da ona neće imati veće nadogradnje broja jezgara.

Naime, jedan od slajdova koji je objavio portal VideoCardZ, upoređuje Intel Core i5-13600K, Core i7-13700K i Core i9-13900K procesore 13. serije sa njihovim parnjacima nove generacije.

Prema njemu izgleda kao da će samo jedan od nadolazećih procesora K serije videti suštinsku promenu konfiguracije jezgara. Dok i5 i i9 modeli zadržavaju raspored i broj, i7 model dobija četiri dodatna energetski efikasna jezgra.

MSI greškom objavio specifikacije Intel Core 14. generacije

To znači da će Core i5-14600K ostati na rasporedu šest jezgara visokih performansi i osam energetski efikasnih, a Core i9-14900K na osam P-jezgara i 16 E-jezgara, baš kao i svoji prethodnici. Međutim, Core i7-14700K iako zadržava osam P-jezgara, umesto osam, imaće 12 E-jezgara.

Kako tvrdi MSI, u i7 modelu to dovodi do poboljšanja prosečnih performansi za 17 procenata kada je u pitanju izvršavanje većeg broja instrukcijskih nizova, odnosno multi-threaded performanse.

MSI greškom objavio specifikacije Intel Core 14. generacije

Ipak, stvari su mnogo manje impresivne posmatrajući ostatak serije, koja je inače zasnovana na Intel 7, odnosno 10 nm proizvodnom procesu. Nova generacija dobija prosečno povećanje performansi od oko 3 posto u poređenju sa prethodnom, što je u skladu sa ranijim glasinama koje su kružile internetom.

Razlog za to je da su procesori Intel 14. generacije, takođe poznati kao Raptor Lake-S Refresh, što znači da je to u stvari malo modifikovana arhitektura Raptor Lake-S 13. generacije procesora. Dakle, u nekim slučajevima će biti povećana radna frekvencija, a u drugim broj E-jezgara i keš memorija.

Međutim, na slajdovima nije bilo specifičnih informacija o procentu eventualnog povećanja frekvencije, koje su se ranije pojavile u vidu glasina.

Jedna od prednosti nove generacije biće to što su njeni čipovi kompatibilni sa aktuelnim matičnim pločama serije 600 i 700 koje podržavaju postojeće 12. i 13. generacije.

Zanimljivo je da su imena na prezentaciji imala slovo „i“ kao deo nomenklature u novim modelima procesora, iako je Intel najavio će ga od predstojeće generacije ukloniti. Prema najavi kompanije, to znači da bi novi modeli ustvari trebalo da se zovu samo Core 5, Core 7 i Core 9, bez dugogodišnjeg i5, i7 i i9 brenda, ali će se to izgleda odnositi na višu Meteor Lake generaciju. Zvanično predstavljanje Raptor Lake S-Refresh, odnosno Intel Core 14. generacije trebalo bi da bude tokom sledećeg meseca.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare