28. Maja 2023.

“Možete da bježite, ali ne možete da se sakrijete”

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Evropske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Evropska komisija.

Poverenik Komisije za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija. “Ali, obveze ostaju. Možete da bežite, ali ne možete da se sakrijete”, napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Kodeks uključuje obvezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak finansiranja autora dezinformacija i saradnju s organizacijama za proveru tačnosti informacija (fact-checking).

Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim uslugama, koji stupa na snagu od 25. avgusta.

Novi zakon takođe znači da će kompanije morati da moderišu svoje platforme i uklanjaju štetan sadržaj poput dezinformacija, kao i da uvedu protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje. Kompanije takođe moraju da povećaju transparentnost povodom odnosa prema svojim korisnicima i da pojednostave ugovore s njima.

“Naši timovi će biti spremni za sprovođenje (zakona)”, napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine.

Komisija je u februaru objavila izveštaj o tome da platforme implementiraju kodeks i istakla je da Twitter nije pružio “specifične informacije ni ciljane podatke” u vezi sa obavezama o transparentnosti.

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare