5. Oktobra 2023.

Može li masaža da bude pomoć mentalnom zdravlju

Mnogi veruju da je odlazak na masažu luksuz koji isključivo pomaže u opuštanju tela i napetih mišića, što sigurno može pomoći da se privremeno osećamo rasterećeno i prijatno. Ipak, studije pokazuju da masaža može imati i pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, kao i da negovanje veze između tela i uma ima veliku ulogu u celokupnom blagostanju čoveka.

Može li masaža da bude pomoć mentalnom zdravlju
Masaža može biti lek za određene simptome hroničnog stresa.

Kada imamo problem sa mentalnim teretom, koji se može tumačiti na različite načine (od prolaznog osećaja tuge do duže borbe sa depresijom, traumama, anksioznošću…), odlazak na masažu verovatno nije prva opcija koju bismo odabrali. Ipak, ljudi često zaboravljaju da psihički stres direktno utiče na telo, tako da masaža zaista može vrsta potencijalna pomoći.

Stres i telo

Stres može prouzrokovati brojne promene u ljudskom telu, kada se nivo hormona kortizola poveća. Tada se telo prirodno “priprema” da pobegne od opasnosti ili da joj se suprotstavi, što može uticati na brojne fiziološke procese. Od poremećaja u spavanju, do problema sa ishranom (nedostatak apetita ili prejedanje), imunitetom i tenzijom u mišićima, stres može biti velika prepreka i opasnost ne samo za um, već i telo. Zbog toga, rešenje poput masaže koje direktno utiče na određene delove tela, pogotovo one gde se stres najviše “nakupi” (lice, glava, vrat, ramena), može imati pozitivne efekte.

Masaža kao vrsta terapije

Poznato je da postoje brojne vrste masaža koje nude dobrobit za specifične delove tela, ali istraživanja koja direktno vezuju masažu sa poboljšanjem mentalnog zdravlja su nešto novija tema u psihologiji. Iz nekoliko primera i studija na portalu “Sajkolodži tudej (Psychology Today)” se može potvrditi efikasnost ovakve terapije, pogotovo kada je u pitanju san.

U nekoliko različitih istraživanja je izmeren nivo kortizola pre i posle masaže kod trudnica, medicinskih sestara i novorđenčadi, a rezultati su pokazali da se nivo ovog “hormona stresa” zaista smanjio i da postoji mala verovatnoća da je u pitanju placebo efekat. Dakle, nakon posebnog stresnog perioda, odlazak na masažu zaista može biti efikasna vrsta pomoći.

Uticaj stresa na san

Hronični stres može negativno uticati i na raspored spavanja. Kako nam stres govori da smo “u opasnosti”, prema evoluciji, nije moguće da se poptuno opustimo i zaspimo, tako da je nesanica često jedan od glavnih simptoma. Jedna studija objavljena na portalu “Riserč gejt (Research Gate)” je pokazala da je određena masaža više pomogla ratnim veteranima koji su patili od posttraumatskog stresnog poremećaja, nego dobijanje saveta od medicinskih sestara. Drugim rečima, masaža može biti efikasna kod određenih simptoma stresa, ali ne bi trebalo da budu zamena za adekvatne terapije i odlazak kod stručnjaka za psihološke probleme.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare