23. Marta 2023.

Mousse od bijele čokolade i jagoda

Lagani i pahuljasti, slatki i kremasti mousse je delikatan desert koji nam je svima poznat. Najčešći okus je čokoladni, ali može poprimiti različite varijacije poput ovog od bijele čokolade i jagoda. To je istovremeno elegantan desert i jednostavan za pripremu.

Sastojci za 4 osobe:

  • 100 grama bijele čokolade
  • 50 grama putera
  • 1 pakovanje želatina
  • 125 grama jogurta od jagoda
  • 275 ml slatke pavlake (ili šlaga)
  • 75 ml mlijeka
  • 2 kašike vanilin šećer
  • 1 kašika smeđeg šećera
  • 1 bjelance
  • jagode (narezane)

Priprema: 

Čokoladu i puter otopi na pari. Koristi laganu vatru i često miješaj da ne zagori. U šerpi zagrij mlijeko, jogurt, vanilin šećer, smeđi šećer i želatin. U srednjoj posudi, električnim mikserom umuti slatku pavlaku dok se ne stvore čvrsti vrhovi. U velikoj posudi pomiješaj otopljenu čokoladu sa smjesom jogurta i umiješaj kremu. U velikoj posudi umuti bjelanjak pa dodaj i to u smjesu čokolade i jogurta.

Stavi nekoliko kriški jagoda na dno svake posude za serviranje. Prelij pripremljenom smjesom i ukrasi dodatno kriškama jagoda.

Izvor: yummly.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare