Lagani i pahuljasti, slatki i kremasti mousse je delikatan desert koji nam je svima poznat. Najčešći okus je čokoladni, ali može poprimiti različite varijacije poput ovog od bijele čokolade i jagoda. To je istovremeno elegantan desert i jednostavan za pripremu.
Sastojci za 4 osobe:
- 100 grama bijele čokolade
- 50 grama putera
- 1 pakovanje želatina
- 125 grama jogurta od jagoda
- 275 ml slatke pavlake (ili šlaga)
- 75 ml mlijeka
- 2 kašike vanilin šećer
- 1 kašika smeđeg šećera
- 1 bjelance
- jagode (narezane)
Priprema:
Čokoladu i puter otopi na pari. Koristi laganu vatru i često miješaj da ne zagori. U šerpi zagrij mlijeko, jogurt, vanilin šećer, smeđi šećer i želatin. U srednjoj posudi, električnim mikserom umuti slatku pavlaku dok se ne stvore čvrsti vrhovi. U velikoj posudi pomiješaj otopljenu čokoladu sa smjesom jogurta i umiješaj kremu. U velikoj posudi umuti bjelanjak pa dodaj i to u smjesu čokolade i jogurta.
Stavi nekoliko kriški jagoda na dno svake posude za serviranje. Prelij pripremljenom smjesom i ukrasi dodatno kriškama jagoda.
Izvor: yummly.com
Ultra.ba