24. Maja 2023.

Mošti Svetog Nikolaja stigle u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu

Starješina Vaznesenjske crkve otac Arsenije rekao je uoči unošenja mošti da će mošti biti izložene u toj crkvi do početka spasovdanske litije sutra u 19 časova i da će do tada svi vjernici SPC moći da se pomole pred njima.

– To je velika utjeha za sve nas, pogotovo u ovim trenucima kada osjećamo da smo uzdrmani. Kada smo se suočili sa zlom koje se nadvilo i vjerujemo u blagodatnu pomoć Svetog Vladike i da dobro zacari u srcima ljudi i da se preobrazimo u ovim danima i godinama koje su pred nama – rekao je Arsenije.

Kivot sa svetim moštima iz vladikinog počivališta, manastira Lelića, krenuo je put Valjeva u podnevnim časovima, gdje je u 13:30 u litiji prenet iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice u veličanstveni hram Vaskrsenja Gospodnjeg, a potom je krenuo ka Beogradu u pratnji Vojske Srbije, navela je ranije SPC.

Svetiteljeve mošti u Beogradu će boraviti do nedjelje, 27. maja, radi utehe i duhovnog okrepljenja vjernog naroda u ovim teškim danima.

Na sam dan gradske slave Beograda, Vaznesenje Gospodnje, 25. maja, mošti će biti izložene na poklonjenje i cjelivanje u Vaznesenjskoj crkvi, gdje će patrijarh srpski Porfirije služiti liturgijom sa početkom u devet sati.

Potom će osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada.

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će od 19 časova predvoditi Spasovdansku litiju, od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za djecu i narod.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedjelju, 27. maja, navela je SPC.

RTRS.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare