13. Februara 2023.

Moskva: SAD regrutuju džihadiste za terorističke napade u Rusiji

“Prema verodostojnim informacijama koje je dobila ruska Spoljnoobaveštajna služba, američka vojska aktivno regrutuje borce iz džihadističkih grupa povezanih sa Islamskom državom i Al-Kaidom za izvođenje terorističkih napada u Rusiji i ZND”, navodi se u saopštenju.

SVR navodi da “prednost” u regrutovanju imaju ljudi iz severnokavkaskih regiona Rusije i zemalja centralne Azije.

U januaru su Sjedinjene Države regrutovale 60 militanata, navodi se u saopštenju i dodaje da je nakon obuke u američkoj vojnoj bazi Al-Tanf u Siriji.

“Tamo se uče veštinama izrade i upotrebe improvizovanih eksplozivnih naprava, kao i metodama izvođenja diverzantskih i subverzivnih aktivnosti. Posebna pažnja se poklanja planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući strane diplomatske misije”, saopšteno je iz SVR, a prenose “RIA Novosti”.

U bliskoj budućnosti SAD planiraju da ih pošalju u Rusiju i druge zemlje ZND kao deo malih grupa. Nakon toga, militanti će moći da napadaju na diplomate, državne službenike, policajce i vojno osoblje, navodi SVR.

Istovremeno, prema planu američke vojske, oni će organizovati napade zajedno sa podzemnim ćelijama međunarodnih terorističkih grupa, uključujući Hizb ut-Tahrir, Džamat Ansarulah i Islamski pokret Uzbekistana.

“Vidimo konačan gubitak bilo kakvih moralnih principa u američkim bezbednosnim snagama. Budući da su opsednuti ludom idejom ‘ceđenja krvi’ Rusiji, vašingtonski stratezi smatraju prihvatljivim da direktno koriste teroriste za njihove prljave svrhe”, saopšteno je iz SVR.

Spoljna obaveštajna služba je istakla da se ovakvim delovanjem države stavljaju u ravan sa najvećim međunarodnim terorističkim grupama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare