25. Septembra 2023.

Moskva raspisala potjernicu za predsjednikom Međunarodnog krivičnog suda

Pjotr Jozef Hofmanjski, državljanin Poljske, rođen 1956. godine, traži se po članu Krivičnog zakona Ruske Federacije, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternicu za predsednikom Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Petrom Hofmanjskim, navodi se u bazi podataka o poternicama resora, objavilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, Pjotr Jozef Hofmanski, državljanin Poljske, rođen 1956. godine, traži se po članu Krivičnog zakona Ruske Federacije. 

U Ministarstvu nisu saopštili druge detalje.

Podsetimo, pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je u martu naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ombudsmana za decu Mariju Lvovu-Belovu u vezi sa događajima u Ukrajini i zbog optužbi za “ilegalno deportovanje” ukrajinske dece.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tada je izjavila da “odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakav značaj za Rusiju, čak ni sa pravne tačke gledišta”.

Istražni komitet Ruske Federacije pokrenuo je krivični postupak protiv sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Hana Karima Asada Ahmada i sudije Rosarija Salvatore Aitala koji su izdali naloge za hapšenje, i stavio ih na poternicu.

Zatim je u julu Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo poternicu za još jednim sudijom Međunarodnog krivičnog suda – Tomokom Akaneom, koji je izdao nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina.

Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare