15. Februara 2023.

Moskva: Kijev planira “provokaciju” u Černobilju

Kijev i njihovi zapadni saveznici planiraju da optuže Rusiju da je kontaminirala delove Ukrajine radijacijom iz černobiljske zone isključenja, upozorilo je rusko Ministarstvo odbrane. Norveška, koja je učestvovala i u sabotaži Severnog toka, navedena je kao jedan od navodnih zaverenika.

U saopštenju ministarstva navodi se da će Kijev optužiti rusku vojsku za kršenje bezbednosnih protokola u nuklearnoj elektrani koja je bila pod njihovom kontrolom.

Tvrdiće se da su ruske trupe širile radioaktivne materijale po Ukrajini i opustošile objekte za zadržavanje i kontrolu, dodalo je ministarstvo.

Nuklearka u Černobilju, ozloglašena po katastrofi 1986. godine, bila je pod ruskom kontrolom između 24. februara i 28. aprila. U septembru je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) podnela izveštaj o nuklearnoj bezbednosti u Ukrajini, sa detaljima o posetama zoni isključenja usred oružanog sukoba.

IAEA je potvrdila da je ukrajinsko osoblje, uprkos izvesnoj šteti na opremi, zadržalo “holistički bezbednosni integritet svih glavnih nuklearnih objekata”. Iako radnici nisu mogli da se rotiraju duže tokom ruskog prisustva i bili su dodatno izloženi zračenju, “nisu primećene nikakve zdravstvene posledice”, navodi se u izveštaju UN agencije.

Agencija se takođe pozabavila tvrdnjom Kijeva da je Černobilj opljačkan, ocenivši da navodni incidenti “nisu predstavljali značajan radiološki rizik” jer su “sve aktivnosti koje uključuju rukovanje radioaktivnim materijalom zaustavljene” pod ruskom kontrolom.

Rusko ministarstvo navodi da će optužbe protiv Moskve biti deo propagandne kampanje Kijeva da utiče na globalno javno mnjenje u svoju korist sledeće nedelje, kada bi Specijalna vojna operacija trebalo da uđe u drugu godinu.

Tvrdnje će biti zasnovane na falsifikovanim ili obmanjujućim dokazima, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su norveški stručnjaci za nuklearnu bezbednost bili uključeni u procenu navodne radiacione kontaminacije Kijevske oblasti.

Ingar Amundsen, šef norveške uprave za zaštitu od zračenja (DSA), potvrdio je da je agencija poslala stručnjake u Černobilj da procene situaciju na terenu.

“Nešto radioaktivne prašine je uzburkano kao rezultat vožnje (ruskih trupa) u kontaminiranim područjima”, rekao je on za list “Dagbladet” i dodao da “nema registrovanih posledica po zdravlje i životnu sredinu”.

Amundsen je negirao da je DSA bila umešana u bilo kakvu naučnu zloupotrebu u Ukrajini.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare