30. Maja 2023.

Moskva “grmi”: Niste zaštitili Srbe

Napetost na Kosovu i Metohiji nastavlja da raste, a jučerašnji nemiri na severu srpske autonomne pokrajine juče su došli od kritične tačke, iako se radi o situaciji koja je “u potpunosti mogla da bude rešena kompromisom”, rekla je danas Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, Kfor je ne samo pokazao “neprofesionalizam, već je postao izvor nepotrebnog nasilja i faktor koji je doveo do eskalacije”.

“Na kraju oni čija je obaveza da štite lokalno srpsko stanovništvo od samovolje Kosovara stali su na stranu ksenofobično nastrojene Prištine i faktički postali saučesnici terora u vidu privatnog obezbeđenja kosovsko-albanskih prevaranata, koji su sami sebe proglasili za ‘vlast’ i zaseli u zgradama opština. Kao rezultat desetine ljudi je hospitalizovano, od kojih su neki u teškom stanju”, rekla je Zaharova.

Ona je istakla da je selektivno poštovanje Rezolucije UN-a 1244 dovelo do toga da NATO pogrešno tumači ulogu Kfor-a na KiM, te da stoga ona danas nije neutralna, kao što bi trebalo biti, jer “NATO, zapravo, ni jednom nije zaista zaštitio Srbe iz pokrajine, već se pridržava pogubnog statusa kvo, u isto vreme pooštravajući ekstremizam Albanaca sa Kosova i etničko čišćenje Srba”.

U takvim uslovima, kako je dalje navela, “ne može biti reči o poverenju”, Zapad je mnogo ranije trebalo da razmisli pre nego što je “rasporedio po četiri opštine albanske ‘gradonačelnike’ koji ne predstavljaju ništa”, ali, optimistično dodaje ona, situaciju je ipak moguće izmeniti, ukoliko su zapadnjaci “zaista zainteresovani za mir i stabilnost”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Dragan
Dragan
10 mjeseci prije

Grmi….hahahahah
Jesu to oni sto su zbrisali pre Srba sa kosova?