24. Februara 2024.

“Moramo biti toliko jaki da se niko ne usudi da nas napadne!”

Evropa mora da ojača svoju odbranu i da obezbedi da može da izdrži svaki vojni napad spolja, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

“Rusija ne samo da napada Ukrajinu, ona uništava i mir u Evropi”, rekao je Šolc.

On je dodao da će Ukrajina biti podržana u samoodbrani “dok god bude potrebno”.

“A mi, Nemačka i Evropa, činimo više – i moramo sve više – da bismo mogli da se efikasno branimo”, istakao je nemački kancelar.

“Odvraćanje, odbrambena spremnost – znam da su to neobične reči koje dolaze od nemačke kancelarke. Reči koje mi u Nemačkoj nismo koristili toliko dugo da su skoro zaboravljene”, rekao je Šolc.

On kaže da te reči ukazuju na veoma važan zadatak: “zajedno sa našim saveznicima moramo biti toliko jaki da se niko ne usudi da nas napadne”.

On je opisao NATO kao najbolju garanciju odbrane “sa obe strane Atlantika” i ukazao na povećanje ulaganja u nemačku vojsku kao znak da ona ispunjava svoje obaveze prema NATO-u, navodeći da ove godine ulaganja u vojsku iznose dva odsto vrednosti ukupnog privrednog proizvoda, prvi put ove godine nakon nekoliko decenija.

Tako će ostati i narednih godina i decenija, najavio je Šolc. “Stalna” proizvodnja municije – koja je trenutno predmet mnogih debata u Evropi – ključni je element odbrane, a evropske zemlje treba da udruže svoje narudžbe, rekao je Šolc.

Nemačka takođe pregovara sa saveznicima Francuskom i Britanijom o razvoju preciznog oružja dugog dometa kako bi osigurala da njena strategija odvraćanja ostane vrhunska, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare