7. Juna 2023.

Monasima dat ultimatum od tri dana da napuste Kijevsko-pečersku lavru

Mogućnost nasilnog zauzimanja Kijevsko-pečerske lavre postaje sve verovatnija, objavio je je Vladimir Legojda, predsednik Sinodalnog odeljenja za crkvene odnose sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije, komentarišući izjavu ukrajinskih vlasti na svom Telegramu.

Monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) naloženo je da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, pomenuti zahtev je uputio nacionalni istorijski spomenik Kijevsko-pečerska lavra nakon rada ministarske komisije.

“Sada, nakon što je nacionalni spomenik uputio zahtev UPC Moskovske patrijaršije o momentalnom oslobađanju, prestanku korišćenja i vraćanju imovine nacionalnom spomeniku, crkva treba to da izvrši u roku od tri radna dana od dana prijema zahteva. U slučaju odbijanja sud će doneti odluku o uklanjanju prepreka za korišćenje imovine nacionalnog spomenika”, rekao je ukrajinski ministar.

“Bratiju manastira ne mogu zastrašiti nikakvi ultimatumi, ali izgledi za nasilno zauzimanje Lavre su sve očigledniji. Jedva da se vredi nadati pravičnom suđenju, o čemu govori ministar. Praksa pokazuje da su sudovi u Ukrajini odavno prestali da budu nepristrasni i nezavisni, osim ponekog izuzetka”, rekao je Legojda.

Ranije je sud u Kijevu odbio da odloži zasedanje za nedelju dana advokatima Kijevsko-pečerske lavre zbog pregovora predstavnika manastira, Ministarstva kulture i Rezervata kojim rukovodi država, jer je smatrao da usmeni pregovori nisu dokumentovan argument.

Nova spirala sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obaveštenjem UPC od strane Ministarstva kulture Ukrajine o jednostranom raskidu ugovora o zakupu manastira. Traženo je da monasi napuste Lavru 29. marta.

Ministar kulture Ukrajine Oleksandar Tkačenko rekao je da monasi mogu da ostanu u Lavri pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Iguman Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da oko Lavre ne može biti kompromisa, i da će bratija ostati tu do kraja. On je dodao i da je jednostran raskid ugovora o zakupu objekata Lavre nemoguć, da je potrebna odluka suda. Podneta je i tužba o neprihvatljivosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu u Kijevu.

Podsetimo, do zaoštravanja raskola u Ukrajini došlo je u januaru 2019. godine, kada je Vaseljenski patrijarh dodelio Tomos o autokefalnosti raskolničkoj PCU, koja nije  priznata od većine pomesnih pravoslavnih crkava. Jedina kanonska pravoslavna crkva na teritoriji Ukrajine je Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata.

Posle tog poteza Vaseljenskog patrijarha, sukobi među vernicima u Ukrajini su se još više pojačali. Raskolnici su nasilno počeli da zauzimaju hramove, a cela situacija je kulminirala sa početkom Specijalne vojne operacije u martu 2022.godine.

Od prošle godine su ukrajinske vlasti organizovale najveći talas progona kanonske UPC u novijoj istoriji zemlje. Uz podršku vlasti, raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine vrši pljačkaško otimanje crkava, a nacionalisti i raskolnici napadaju sveštenstvo i vernike.

U raznim regionima lokalne vlasti zabranjuju rad crkve, pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, a nacrt zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini već je podnet Vrhovnoj radi.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare