2. Maja 2023.

Moldavija se povlači? Stigao odgovor iz Pridnjestrovlja

Reč je o sporazumu o mirovnoj misiji.

Po njegovom mišljenju, moguc´e povlačenje Moldavije nec´e dovesti do prekida misije.

“Čak i ako Moldavija pokuša da se povuče, verujemo da to nec´e biti razlog da se obustavi mirovna operacija. Ona u svakom slučaju mora ostati, jer ovde živi značajan broj civila – pola miliona stanovnika Pridnjestrovlja, uključujuc´i građane Ruske Federacije, kojih ima skoro 250 hiljada”, rekao je Ignjatijev u intervjuu za list Izvestija.

Vitalij Ignjatijev je dodao da su ranije moldavske vlasti u više navrata govorile o povlačenju iz sporazuma po kojem su ruski mirovnjaci uvedeni u Pridnjestrovlje. Ruske mirovne snage se nalaze u Pridnjestrovlju od 1992. godine, kada je završena aktivna faza vojnog sukoba u regionu.

U Pridnjestrovlju je raspoređena i operativna grupa ruskih trupa koja čuva oružje i municiju i pomaže u sprovođenju mirovne misije. Moldavska delegacija je 20. aprila na sastanku Zajedničke kontrolne komisije za upravljanje mirovnom operacijom saopštila da ruski mirovni kontingent krši režim bezbednosti. Moldavska strana je istakla da se ruska tehnika krec´e bez koordinacije sa njima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare