MOK preporučio vraćanje ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

MOK preporučio vraćanje ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja

Međunarodini olimpijski komitet (MOK) je preporučio vraćanje ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodna takmičenja.

Pod uslovom da nastupaju pod neutralnom zastavom i “u individualnom svojstvu”, te da nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini.

MOK je dodao da će “u odgovarajuće vreme” odlučiti o njihovom mogućem učešću na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, izjavio je predsednik MOK-a Tomas Bah na konferenciji za novinare.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje prete bojkotom OI u slučaju učešća ruskih i beloruskih sportista.

Nakon pritska da razjasni svoj stav, olimpijsko telo je prošlog decembra najavilo “pronalažanje načina” da vrati ruske i beloruske sportiste, nakon što je preporučilo njihovo isključenje krajem februara zbog invazije Ukrajine od strane ruske vojske, uz podršku susedne Belorusije.

MOK je nakon četiri meseca konsultacija sa celim olimpijskim svetom, odlučio da međunarodnim federacijama i organizatorima takmičenjima ostavi primarnu odgovornost da li da pozovu ruske i beloruske sportiste.

Izvršna vlast predlaže da se zadrži isključenje svih ruskih i beloruskih timova i ograničeni povratak u takmičenje na sportiste “koji imaju ruski ili beloruski pasoš” sve dok se takmiče “individualno”. i pod neutralnom zastavom i da “nisu aktivno podržavali rat u Ukrajini” i nisu pod ugovorom sa ruskom vojskom ili službama bezbednosti.

MOK se “nije pozabavio” pitanjem učešća Rusije i Belorusije na OI, i pored pretnji bojkotom nekih zemalja.

Olimpijska organizacija će odlučiti “u odgovarajućem trenutku i po sopstvenom nahođenju i bez obzira na rezultate na kvalifikacionim takmičenjima za OI”, izjavio je Bah.

B92.

Danas objavljeno

“Razgovarali smo – Đokoviću ovo ne smije da se ponovi”

Zeljka

Divac: Jokić je podigao ljestvicu svima

Zeljka

Milinković-Savić kandidat za najboljeg vezistu Serije A

Vanja A

Ostavite komentar