23. Juna 2023.

MOK apelovao na Ukrajinu: Dajte šansu sportistima

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) apelovao je na Ukrajinu da svojim sportistima pruži priliku da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Parizu 2024. uprkos delimičnoj zabrani takmičenja sa ruskim i beloruskim sportistima.

Predsednik MOK-a Tomas Bah rekao je da će olimpijsko telo podržati „svakog ukrajinskog sportistu“ koji želi da učestvuje u olimpijskim kvalifikacijama u svom sportu.

„Želimo da omogućimo svakom ukrajinskom sportisti da se kvalifikuje i učestvuje na Olimpijskim igrama“ rekao je Bah na početku zasedanja MOK-a i dodao „Podržaćemo svakog Ukrajinca u pripremi i sudelovanju na bilo kom takmičenju“.

Ukrajina je u martu zabranila svojim nacionalnim sportskim timovima takmičenje na olimpijskim, neolimpijskim i paraolimpijskim događajima koji uključuju takmičare iz Rusije i Belorusije.

U nekim pojedinačnim sportovima učešće ruskih i beloruskih sportista je i dalje zabranjeno, ali u nekim, kao što je tenis, ukrajinski igrači redovno igraju sa ruskim ili beloruskim takmičarima koji učestvuju kao neutralni sportisti.

Ukrajinska zabrana došla je pošto je MOK naljutio Kijev dozvolom ruskim i beloruskim sportistima da se takmiče kao neutralni uprkos ruskom napadu na Ukrajinu.

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije zabranjeno je učešće na većini međunarodnih takmičenja prošle godine posle ruske invazije, ali je MOK ranije ove godine preporučio da se vrate u svetski sport kao neutralni, bez zastave i himne.

Još uvijek nije doneta odluka o učešću Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine.

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare