1. Juna 2023.

Mogu da naprave nuklearnu bombu odmah, imaju zalihe za sedam, Amerika nemoćna

On je rekao da se Iran približava tački da iskoristi sve svoje zalihe obogaćenog uranijuma i da bi mogao da ima sedam bombi u periodu od šest meseci.

Dejvid Olbrajt, osnivač i predsednik Instituta za studije nacionalne bezbednosti (INSS), dao je intervju za britanski “Ekonomist” nedelju dana nakon što su satelitske slike pokazale da se tuneli kopaju u blizini nuklearnog postrojenja Natanz u centralnom Iranu, koji izgleda da su 80 do 100 metara duboko pod zemljom, što bi predstavljalo izazov za GBU-57 bombe, glavno oruđe u arsenalu SAD za uništavanje podzemnih bunkera, za koje je nedavno rečeno da dostižu dubinu od 60 metara.

Olbrajt, koji je fizičar, rekao je da će napredne centrifuge koje mogu brzo da obogate uranijum do 90 odsto potrebnih za nuklearno oružje biti postavljene u najdublji kraj tunela, što će Iranu omogućiti da bude nezaustavljiv u probijanju do nuklearnog kapaciteta.

Ograničenja u nuklearnom sporazumu iz 2015. osigurala su da će Iranu biti potrebno oko godinu dana da proizvede dovoljno materijala za bombu. Sada, veruju stručnjaci, to bi mogli da urade odmah.

Olbrajtov tim veruje da Iran može da obogati svoj uranijum do nivoa potrebnog za bombu u roku od 12 dana. Sve što bi im trebalo su tri kaskade naprednih centrifuga i polovina zaliha uranijuma obogaćenog na 60%.

Oni takođe veruju da bi Iran mogao da iskoristi svoj obogaćeni uranijum da poveća svoje obogaćivanje na 90 odsto dovoljno da napravi četiri nuklearna uređaja u roku od mesec dana i dva dodatna uređaja dva meseca kasnije.

To ne znači da Iran planira da postane nuklearna država jer još uvek nema rakete potrebne za isporuku bombi, ali Olbrajt kaže da će manje-više moći da proizvode oružje po potrebi.

Stručnjaci veruju da bi Iranu trebalo još šest meseci pre nego što izvrši nuklearni test ili ga sastavi na sistem za isporuku, kao što je avion ili brod. Sastavljanje nuklearne bojeve glave na projektil trajalo bi godinu ili dve.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare