1. Septembra 2023.

Mogu biti izuzetno ozbiljne: Tri bolesti koje se često kriju iza pogrešne dijagnoze

S obzirom na to da savremeni način života donosi mnoge izazove za medicinu, čak se i lekarima dogodi da pogreše u dijagnozi.

Kako donosi portal Prevention, postoje određene bolesti koje čak i lekari teško znaju da prepoznaju, što otežava dijagnozu, a samim time i lečenje.

Iako je lako dijagnostikovati neka zdravstvena stanja na temelju popisa specifičnih simptoma ili dijagnostičkih testiranja, druga je teže utvrditi jer oponašaju druge bolesti. Apneja u spavanju

Lekari često apneju u spavanju znaju da zamene s depresijom. Naime, loše raspoloženje česta je pojava kod ljudi koji imaju problema sa spavanjem te pate od nesanice, a upravo se to najčešće događa kad imamo apneju. Njihovo loše raspoloženje može doslovno oponašati simptome depresije, a najnovija studija pokazuje da otprilike 73 posto pacijenata s apnejom oseća simptome depresije. Celijakija

Iako se može činiti jednostavnim dijagnosti celijakiju, zapravo je riječ o nedokučivoj bolesti kojoj može trebati od šest do 10 godina da se točno dijagnosticira. Problem je taj što simptomi mogu ukazivati ​​na bilo koji drugi gastrointestinalni problem.

S obzirom na to da ne postoji pravi test za sindrom iritabilnog crijeva, upravo je to najčešća pogrešna dijagnoza. Lajmska bolest

Umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima… Sve su to simptomi lajmske bolesti. Međutim, takođe su simptomi i multiple skleroze, zbog čega ova dva stanja čak i lekari često zamene. Lajmska bolest deli simptome s još nekoliko drugih stanja, uključujući fibromialgiju i grip.

U jednoj studiji rezultati su pokazali kako 76 posto žena s lajmskom bolešću ima simptome koji bi se mogli pogrešno protumačiti kao drugi zdravstveni problemi. S obzirom na to da lekari dijagnostikuju i multiplu sklerozu i lajmsku bolest isključujući druga stanja koja imaju slične simptome, nije teško zameniti jedno za drugo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare