22. Septembra 2023.

“Mlak prijem Zelenskog u Vašingtonu najava političkog haosa koji predstoji”

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven je rekao da Amerika neće obezbediti taktičke raketne sisteme dugog dometa (ATACMS) Kijevu – barem za sada.

Za razliku od pre devet meseci kada je dočekan ovacijama, ukrajinski lider Vladimir Zelenski naišao je na mlak prijem u Vašingtonu u četvrtak.

Kako prenosi Si-En-En, Zelenski je iz prve ruke dobio uvid kako bi izgledalo partnerstvo SAD i Ukrajine sa Donaldom Trampom u Beloj kući, ali i kako bi trenutna vlast bivšeg predsednika nad Predstavničkim domom predvođenim republikancima mogla da pokida više milijardi dolara vrednu liniju spasavanja od koje zavisi opstanak Ukrajine.

Sukob je ostavio danak i na bivšeg komičara koji sve češće puca pod pritiskom i zamera saveznicima na nedovoljnoj angažovanosti. Sada se postavlja pitanje da li je urodila plodom odluka Zelenskog da prozivanjem i sramoćenjem, umesto zahvalnošću, natera Zapad na akciju. Ankete pokazuju da sve više Amerikanaca želi da se prekine sa slanjem oružja i municije i druge pomoći Kijevu.

Američki predsednik Džozef Bajden dao je sve od sebe da uveri Zelenskog u postojanost SAD. “Zajedno sa našim partnerima i saveznicima, američki narod je odlučan da učini sve što možemo da osiguramo da svet stoji uz vas”, rekao je Zelenskom i predstavio još jedan paket američke pomoći Ukrajini u vrednosti od 325 miliona dolara.

Uprkos toplom prijemu u Beloj kući, savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je rekao da SAD neće obezbediti taktičke raketne sisteme dugog dometa (ATACMS) – barem za sada. Odluka je najnoviji znak ograničenja pomoći Kijevu, navodi Si-En-En.

Za sada, u Kongresu i dalje postoji većinska podrška ukrajinskom otporu. Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer i vođa republikanske manjine Mič Mekonel pratili su ga dok je ulazio na sastanak sa senatorima sa kojima je razgovarao o situaciji na terenu ali i njegovoj borbi protiv korupcije, što je prema rečima skeptika sa Kapitol hila, jedan od razloga zašto SAD smanjuju pomoć Kijevu.

Republikanski predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, međutim, odbio je da se obaveže da će održati glasanje o paketu od 24 milijarde dolara za Ukrajinu i požalio se da bi Bajden trebalo da bude više zabrinut zbog situacije u svojoj zemlji. Sličan stav ponovili su i drugi republikanci, a sam Tramp je više puta upozorio da se pomaganjem Ukrajini Amerika uvlači u treći svetski rat.

“Moramo da sredimo našu fiskalnu kuću ovde u Americi. Više sam nego spreman da to pogledam. Ali jedina stvar koju znam je da ako se predsednik fokusirao samo na to, pa, upravo ste imali 10.000 ljudi koji su prešli granicu, a on to želi da ignoriše”, rekao je Makarti. “Mislim da ovde postoje prioriteti”.

Skepsa prema politici administracije podstaknuta je neuspehom dugoočekivane kontraofanzive Ukrajine, ali i odbijanjem Kijeva da razmotri mirovne pregovore.

Sve to, navodi Si-En-En, znači da Bajdenova uveravanja da će podržavati Zelenskog “koliko god bude potrebno” možda neće biti tako gvozdena kao što su nekada izgledala. S obzirom da se sukobu ne nazire kraj, čini se da je sudbina Ukrajine sve više usklađena sa Bajdenovom sopstvenom političkom sudbinom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare