Mladi luk jede se sirov, što je najveći zdravstveni potencijal
Hranljive materije i vitamini, kojih ima u mladom crnom luku, su fosfor, magnezijum, folna kiselina, kalcijum, vitamin A, K, C i vitamini B1 i B2. Ova niskokalorična prolećna namirnica sadrži malo ugljenih hidrata, masti i kalorija, ali je zato bogata antioksidansima, kvercetinom i jedinjenjima bogatim sumporom.
Mladi crni luk smatra se čuvarem kardiovaskularnog sistema. Biljni pigment kvercetin sprečava razvoj ateroskleroze, dok vitamin C i vitamin A, zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, smanjuju upale u telu. Jedinjenje sumpora iz mladog luka prevenira porast krvnog pritiska, kao i srčani i moždani udar. Takođe, prolećni luk bogat je vlaknima neophodnim za dobru probavu i funkcionisanje digestivnog sistema.
Zbog vitamina K, pa samim tim i zbog bolje iskorišćenosti kalcijuma u telu, mladi luk doprinosi povećanju gustine kostiju, a s obzirom na to da sadrži i određene količine fluora – važan je i za zdravlje zuba.
Odgovarajući nivo šećera u krvi može da održava i mladi luk
Flavonoidi i sumporna jedinjenja iz mladog crnog luka deluju protivupalno i tako štite organizam od mnogih vrsta bolesti. Iako mladi luk sam po sebi ne deluje lekovito, već kao deo celokupne, zdrave ishrane, pokazalo se da je jedna od dobrih namirnica koja se preporučuje osobama sa dijebetesom. Naime, istraživanja su pokazala da je mladi crni luk vrlo pogodan za osobe koje imaju dijabetes i to zbog hroma – minerala koji kontroliše dijabetes. Pretpostavlja se da nedostatak hroma može da uzrokuje insulinsku rezistenciju, koja najčeće prethodi dijabetesu. Takođe, alil-propil-disulfid, jedinjnje iz mladog luka, stimuliše lučenje insulina važnog za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi.
Hrom iz mladog luka poboljšava metabolizam šećera u krvi
Smatra se da je hrom, kao esencijalni mineral, od posebne važnosti za osobe sa dijabetesom jer je hrom pikolinat posebno efektan za snižavanje nivoa šećera u krvi. Prema nalazima studija, hrom pikolinat može imati značajan uticaj na dijabetes zato što smanjuje nivo insulina i poboljšava metabolizam šećera u krvi i kod gojaznih ljudi i kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Takođe, sve studije koje su koristile suplementaciju hrom pikolinata za poremećenu netoleranciju na glukozu i dijabetes pokazale su pozitivan efekat.