Mitropolit Joanikije i osam sveštenika SPC oslobođeni optužbi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mitropolit Joanikije i osam sveštenika SPC oslobođeni optužbi

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika oslobođeni su optužbi da su učešćem u litijama 2020. godine kršili mere koje su propisane zbog pandemije korona virusa.

Odluka je donesena u Osnovnom sudu u Nikšiću, gde su njihovi advokati istakli u završnim rečima da mitropolit i osmorica sveštenika nisu izvršila krivično delo koje im se stavlja na teret.

Kako je kazao advokat Sava Kostić reč je o istorijskom postupku ne samo za pravosuđe, već i za istoriju Crne Gore jer se nikada nije desilo da mitropolit i sveštenici budu uhapšeni od svoje države i policije, a onda da im se sudi.

Advokati su u završnim rečima istakli da 12. maja 2020.godine nije održana litija već molitveni hod, da niko od sveštenika nije pozivao narod da se okupi, kao i da se prvi slučaj zaraze korona virusom u Nikšiću nakon tog dana pojavio tek 23. juna 2020.

Nakon advokata obratio se mitropolit Joanikije koji je kazao da su toga dana uradili jedino ono što su mogli – izašli u susret narodu koji je došao iz pijeteta i poštovanja prema Svetom Vasiliju i krenuli u molitveni hod. Na taj način su, kako je rekao, sprečili mogući haos.

“Ovako se narod razišao blagovremeno, svi otišli zadovoljni i bez posledica”, rekao je mitropolit Joanikije

Prema rečima mitropolita, nadležni organi nisu radili svoj posao, a podsetio je da su u tom periodu održavani i politički skupovi i da država, policija i tužilaštvo nisu reagovali.

Sveštenik Boban Jokić je kazao da je “biti sveštenik čast i čest, ali i odgovornost i obaveza, posebno u ovim, kako ih nazivaju, olujnim vremenima i istakao da iako mu je bitan sud koji će izreći sudija, mnogo mu je bitniji sud naroda, a narod je i tog i ostalih dana kasnije rekao svoje”.

Ostali okrivljeni su naglasili da je ovaj proces montiran, a da je obaveza sveštenika da tog i svih drugih dana budu sa narodom, kao i uz narod, kao i da nijesu pozivali narod na okupljanje, niti je 12. maja 2020. organizovana litija. Svi su istakli da je u ovom postupku, ali i u životu, najvažnije da ostanemo ljudi.

Sudski proces protiv mitropolita Joanikija i osam sveštenika izazvan je njihovim učešćem u litijama u Nikšiću 2020. godine.

Masovno okupljanje u Nikšiću sa više od 30.000 ljudi bilo je motivisano odnosom bivšeg režima Mila Đukanovića prema SPC i tada usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Mitropolit Joanikije, tada episkop budimljansko-nikšićki, i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima.

Danas objavljeno

Zaharova: Kijev se ruga i ismijava nad pravoslavljem dok Zapad ćuti

M.

Okupljanje Srba u Zubinom Potoku zbog hapšenja sugrađanina

M.

Haos u Izraelu: Na ulicama rijeke ljudi, policija koristila vodene topove

M.

Ostavite komentar