23. Marta 2023.

Mišustin o zapadnim sankcijama

  • Zapad je od samog početka pokušavao da uvjeri sve da sankcije navodno nisu usmjerene protiv naših građana. Ni tada se nisu gajile neke iluzije po tom pitanju. Ali sada i neko ko je daleko od globalne politike shvata da je glavni cilj bio upravo ruski narod – rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Rusiji je zadat sankcioni udarac kakvom po snazi nema ravnog u novijoj istoriji.

  • Mislim da nema potrebe da ovde objašnjavam u kakvim smo uslovima svi morali da radimo. Rusiji je zadat sankcioni udarac kakvom nema ravnog po snazi u novijoj istoriji. Prošle godine smo morali skoro svakodnevno da reagujemo na izazove povezane sa novim paketom sankcija. To je zahtijevalo hitnu reakciju i stalnu potragu za odgovorom na pitanje – šta će biti dalje – kazao je on.

Mišustin je dodao da danas na Zapadu plene imovinu i novac Rusa i kompanija samo zato što su oni iz Rusije.

  • Obratite pažnju na to koliko su nam govorili o neprikosnovenosti, o svetosti privatne svojine. Ali danas se zamrzava imovina, novac naših ljudi i kompanija samo zato što su iz Rusije – rekao je Mišustin.

Zapad , po riječima Mišustina, nije birao sredstva protiv Rusije pokušavajući da joj našteti.

  • Digli su u vazduh krake gasovoda Sjeverni tok. Zamrzavali su račune, isključivali iz međunarodnog sistema plaćanja. Pokušavali su da blokiraju sve bankarske i druge ekonomske aktivnosti – dodao je on.

Međutim, kako je dodao, uprkos sankcijama sve platne kartice u Rusiji rade, Rusija je uspela da smanji inflatorni pritisak i održi stabilnost bankarskog sektora.

Finansijski sistem izdržao

  • Prošlog proljeća analitičari su procijenili da će vjerovatni pad ruskog BDP-a biti dvocifren. Ali mi smo izdržali. Pad se pokazao prilično umjeren. Vlada i Banka Rusije su pripremile mjere za stabilizaciju situacije u sferi finansija. Normalizovan je rad kreditnih organizacija, valute i berze – rekao je Mišustin.

Kako je dodao, sada čak i neke međunarodne organizacije prognoziraju Rusiji pozitivnu dinamiku u 2023. godini i veći rast BDP-a u 2024. godini nego u razvijenim zemljama.

Mišustin je rekao da je kompleks mjera koje su preduzele Vlada i Banka Rusije omogućio da se izađe na kraj sa inflacijom, te da sada ruske vlasti primjećuju da se pokazatelji bliže ciljnom nivou.

Tokom izlaganja, premijer je govorio i o padu nezaposlenosti. Kako je rekao, stopa nezaposlenosti u decembru 2022. godine bila je na istorijskom minimumu – 3,7 odsto, dok je u januaru ove godine iznosila 3,6 odsto.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare