12. Juna 2023.

Misterija prelijepe nestale princeze za koju niko ne smije da pita šta joj se desilo

Lala Salma se 2002. udala za marokanskog kralja Muhameda VI i bila je prva žena nekog marokanskog vladara koja je javno priznata, to jest dobila je titulu.

Magazin Hola je 2018. objavio da princeza Lala razvela od marokanskog kralja, ali kraljevska palata to nikada nije potvrdila ili demantovala. Zapravo, svaki trag Lale Salme se gubi od 2017. ali s obzirom na to da su bilo kakve diskusije o kraljevskoj porodici u marokanskoj štampi tabu, nijedan medij se nije usudio da dovede u pitanje princezin nestanak niti da pita gde bi ona mogla da bude. Kružile su glasine da je posle razvoda izgnana iz Maroka i da je živela u egzilu u Sjedinjenim Državama i Grčkoj. Ništa od tih informacija nikad nije potvrđeno.

Princeza
Foto: NIV / Sipa Press / Profimedia

Kružile su i glasine o njenoj smrti, ali se pokazalo da su netačne jer je ipak viđena u poseti onkološkom centru Beni Melal 2019. godine i na večeri sa svojom ćerkom, princezom Lalom Hatidžom.

I svetski mediji su se pitali šta se desilo sa princezom, onda se prošle godine u arapskim vestima Asahifa pojavila vest da je Lala Salma obeležila svoj rođendan na kraljevskom imanju u Rabatu, gde navodi i živi.

princeza
Foto: ROBIN UTRECHT / AFP / Profimedia

Advokat kralja Muhameda i princeze Lale Salme formalno je negirao bilo kakve sporove oko starateljstva i izveštaje o njenom bekstvu iz zemlje, pokušavajući da spreči glasine. On je rekao da su tračevi nepodnošljivi i da se radi o skandaloznim, a izuzetno ozbiljnim tvrdnjama.

Nestanak Lale Salme iz javnog života bio je toliko očigledan zbog angažmana koje je obavljala u inostranstvu. Redovno je predstavljala svog supruga na međunarodnim događajima, a često je ugošćavala prve dame i supruge kraljeva u državnim posetama Maroku.

Lala Salma
Foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Priča se da je posebno bliska bila sa španskom kraljicom Leticijom.

princeza
Foto: Nieboer/royal house/PPE / Sipa Press / Profimedia

Princeza je takođe osnovala Fondaciju Lala Salma – za prevenciju i lečenje raka, a od 2017. u okviru fondacije nije uradila ništa javno. Takođe je bila ambasadorka dobre volje Svetske zdravstvene organizacije i borila se za prava žena i pravo na obrazovanje.

Ukoliko su se kralj i princeza razveli, razlog njenog odsustva iz zvaničnih obaveza je očigledan, ali ono što se ne razume je zašto marokanska kraljevska palata ne želi ni da čuje za pitanja o njoj, a razvod čak nisu ni potvrdili zvanično.

princeza
Foto: LINH / AFP / Profimedia

Očigledno je da se očekivalo da se bivša supruga monarha kloni očiju javnosti i da ćuti o razvodu. Njih dvoje imaju dvoje dece – prestolonaslednika Mulaja Hasana (19) i princezu Lalu Hatidžu (16).

Hoće li se Lala Salma ikada vratiti u javni život? Nažalost, to je pitanje na koje možda nikada nećemo dobiti odgovor.

Nova.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare