4. Marta 2024.

Mislite da ste vidjeli sve? Uvijek može luđe

Luft Pinoy je čudna mješavina futurističkog električnog monovolumena i zadnjeg dijela aviona.

Ovo neobično i zasad još samo konceptualno vozilo moći će da putuje kopnom i vazduhom, a pokretaće ga struja ili vodonik, tvrde njegovi dizajneri.

Projekat električnog vertikalnog uzletanja i sletanja (eVTOL) osmišljen je kao novi način prelaska između 7.101 ostrva koji čine filipinski arhipelag i proizvod je saradnje floridskog startupa LuftCar i filipinskog eFrancisco Motor Corporationa. Prototip bi, kažu, trebalo da bude dovršen pre kraja godine.

Foto: LuftCar

Ovo ukrštanje letelice i putničkog vozila skrojeno je za povezivanje arhipelaga i prenos putnika i tereta, a moglo bi da se koristi i kao leteća ambulanta, kažu idejni začetnici projekta.

Glavna komponenta Luft Pinoya je prilagodljivi monovolumen koji pokreće vodonik, ili sistem električnih baterija.

Foto: LuftCar

Kad treba da poleti, vozilo se posebnim okvirom pričvršćuje na eVTOL sa četiri propelera i vlastitim pogonskim sistemom na vodonik. Tako se kombi pretvara u mali avion koji može da uzleće i sleće bez potrebe za pistom.

Iako ne izgleda skladno, dizajn Luft Pinoya naglasak stavlja na praktičnost – to znači da da može da sleti na pistu ili parkiralište, odvoji se od letelice i nastavi putovanje po zemlji.

Ovo uklanja potrebu za posebnim vozilima kojima se putnici ili teret prevoze od aerodroma ili heliodroma do konačnog odredišta.

https://youtu.be/wZ_J9Ct9N24

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare