Misija Dart još više skrenula asteroid nego što se ranije mislilo - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Misija Dart još više skrenula asteroid nego što se ranije mislilo

Misija Dart, koja se prošle godine okončala direktnim pogotkom asteroida Dimorfos, donela je još bolje rezultate nego što se prvobitno očekivalo i pokazala da je teorija menjanja kursa nebeskih tela čistom kinetičkom energijom itekako efikasna.


Prošlog septembra, nakon godina pažljivog planiranja, Nasa je sudarila svemirsku letelicu Dart (Double Asteroid Redirection Test) sa asteroidom Dimorfos kako bi videla da li je moguće skrenuti svemirska tela sa njihove putanje kako čovečanstvo u budućnosti ne bi doživelo sudbinu dinosaurusa.

Iako se misija smatra velikim uspehom i naučnici znaju da su uspeli da delimično promene putanju asteroida, nove studije, objavljene u časopisu Nature, pokazuju da je promena kursa značajno veća.

Misiji Dart, vrednoj 330 miliona dolara, cilj je bio da direktnim udarom i prostom kinetičkom silom malčice promeni putanju asteroida. Meta je asteroid Dimorfos, prečnika 160 metara, koji je kružio oko svog „starijeg brata“ Didimosa, prečnika 780 metara.

Nijedan od asteroida nije predstavljao rizik po Zemlju i to je jedan od razloga zašto su izabrani za misiju. Još važniji razlog jeste što su deo binarnog asteroidnog sistema, zbog čega će astronomi na Zemlji moći da izmere rezultat udara.

U jednom od nedavno objavljenih istraživanja astronom Kristina Tomas sa Univerziteta Severna Arizona navodi da je njen tim izračunao da prvobitna promena orbitalnog perioda, nastala usled udara Darta, nije kako se ranije mislili sedam, već 33 minuta.

Rezultirajuća promena perioda kruženja ne može se samo objasniti prenosom kinetičke energije sa letelice Dart.

Drugo istraživanje, koje je predvodio astronom Đian-Đang Li sa Instituta za planetarnu nauku, detaljno je pratilo asteroid nakon sudara i primetilo da je dve nedelje nakon inicijalnog pogotka Dimorfos izbacivao materijal i ostavljao trag prašine iza sebe, poput komete.

U trećem istraživanju, koje je sproveo Institut SETI, utvrđeno je da je asteroid izgubio oko 0,5 odsto ukupne mase.

Endru Čeng sa Univerziteta „Džons Hopkins“ navodi da je odbacivanje materijala i mase u većoj meri doprinelo promeni orbitalnog perioda nego sam pogodak letelice Dart.

„Dart potvrđuje efikasnost kinetičkog udara u sprečavanju potencijalno opasnih asteroida po Zemlju u budućnosti“, ističe se u studiji Univerziteta „Džons Hopkins“.

Danas objavljeno

Legendarni “The Cult” nastupa 29. juna u Kragujevcu na Arsenal festu

Vanja A

Pijani gost počeo mladence gađati tortom, mladoženjina reakcija mnoge oduševila

Vanja A

Zašto u avionu ne treba da nosite japanke, a uz alkoholno piće obavezno treba da pijete vodu

Zeljka

Ostavite komentar