8. Septembra 2023.

Ministarstvo finansija SAD: Zamrznuta ruska imovina vrijedna 280 milijardi dolara

Većina sredstava je blokirana u Evropskoj unije.

Vrednost ruske imovine blokirane zbog sankcija procenjena je na 280 milijardi dolara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD.

“Ukupna vrednost imovine Ruske Federacije procenjuje se na približno 280 milijardi dolara, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je preciziralo da su stručnjaci iz SAD, Australije, Kanade, Evropske komisije, Francuske, Nemačke, Japana, Italije i Velike Britanije završili početnu reviziju “ruskih suverenih sredstava imobilisanih u jurisdikcijama” tih zemalja.

Do kraja godine, kako je planirano, ova sredstva biće identifikovana i obračunata.

Te zemlje su se, kako je američko ministarstvo navelo, obavezale da će držati imovinu sve “dok Rusija ne nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini”.

U okviru antiruskih sankcija Zapad je, kako pišu “RIA Novosti”, zamrzao približno polovinu zlatnih i deviznih rezervi zemlje – oko 300 milijardi dolara.

Evropska komisija je više puta najavljivala da razmatra kako bi ova sredstva mogla upotrebiti za obnovu Ukrajine, ali za sada ne postoji zakonska osnova za takve akcije u EU.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da EU od 2014. donosi brojne nelegitimne i neosnovane odluke o zamrzavanju imovine ruskih građana i kompanija, a “sada cilja na javna sredstva”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare