15. Februara 2023.

Ministarka Švedske priznala: EU ne zna kakve su posljedice antiruskih sankcija

Švedska ministarka finansija Elizabet Svanteson priznala je da Evropska unija ne zna tačno kakve efekte njene sankcije imaju na rusku ekonomiju.

Ona je to izjavila odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka Saveta za finansijska pitanja u Briselu koji je održan u utorak.

“Mislim da bi trebalo da budemo iskreni. Naravno, sankcije imaju efekte. S druge strane, ne znamo tačno kakve efekte imaju, jer je to veoma teško izmeriti”, rekla je Svanteson.

“Najnovija prognoza MMF-a od pre dve nedelje pokazuje prilično skroman pad ruskog BDP-a prošle godine i blagi rast ove godine”, dodala je ona.

https://twitter.com/MarieMarysienka/status/1625833542545555457?s=20

Svanteson je govorila zajedno sa Valdisom Dombrovskisom, evropskim komesarom za trgovinu. Ovaj letonski političar tvrdi da se očekuje da će ruska privreda zapasti u recesiju ove godine, što bi bio direktan rezultat sankcija koje su uvele zemlje članice EU.

“Ruska ekonomija je prošle godine bila u recesiji, uprkos rekordno visokim cenama energenata koji su glavni izvor budžetskih prihoda Rusije”, tvrdi Dombrovskis. “Jasno je da vidimo da je ta činjenica povezana sa sankcijama koje EU i druge zemlje sprovode protiv Rusije”, dodao je on.

Ruska ekonomija je prošle godine doživela negativan rast u dva kvartala – što neki ekonomisti uobičajeno koriste za merenje recesije – prema podacima koje je u novembru objavila ruska Federalna državna služba za statistiku, Rosstat.

Takav pad je usledio nakon više meseci otkad je Zapad uveo sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Do kraja 2022. Evropska komisija je takođe prognozirala da evrozona i većina zemalja EU takođe idu ka recesiji. Međutim, ekonomski pad u Rusiji od četiri odsto u periodu jul-septembar, bio je manji nego što su mnogi analitičari predviđali, a predsednik Rusije Vladimir Putin je 15. januara rekao da svi znaci ukazuju na ekonomsku stabilnost.

“Želim još jednom da ponovim, čini se da je u svim makroekonomskim pokazateljima, kao što sam rekao nedavno na sastanku sa Vladom, jedan od glavnih pokazatelja nezaposlenost, koja je na istorijskom minimumu.Inflacija je niža od očekivane i, što je najvažnije, trend pada”, rekao je on.

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare