Sastojci:
- 8 jaja
- 1/2 šolje kisele pavlake ili mlijeka
- 1 šolja rendanog sira
- Povrće narezano na kockice (paprika, tikvice, luk..)
- 2 ekstra velike tortilje ili 8-12 malih
- so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrij rernu na 180 stepeni. Podmaži kalup za mafine od 12 šoljica i ostavi sa strane.
Složi tortilje i izreži 12 malih krugova od tortilja, možeš koristiti sve što ima obod, konzervu, šolju i sl.
Ako koristiš velike tortilje, izreži četiri kruga iz jedne tortilje. Ako koristiš male tortilje, moći ćeš izrezati samo jednu od svake tortilje. Svaki krug umotaj prstima u 12 podmazanih kalupa za mafine. U redu je ako se ne uklapa savršeno, izbalansiraće se nakon što dodaš jaja. Ostavi na stranu.
U srednjoj posudi umuti jaja i pavlaku dok se potpuno ne sjedine, pavlaka će se ispeći u jajima. Dodaj polovinu sira i pola ostavi sa strane, posoli i pobiberi po ukusu. Sipaj podjednako u pripremljene kalupe za mafine (u tortilje), a zatim pospi povrće po želji.
Peci 10 minuta, nakon 10 minuta pospi ostatkom sira po jajima, nastavi sa pečenjem još 3-5 minuta ili dok sir ne postane pjenast, a kora tortilje zlatna. Posluži toplo.
Ultra.ba