8. Decembra 2023.

Mimo svih pravila: EU će odobriti članicama da pojedinačno zabrane uvoz ruskog gasa

Očekuje se da će Evropski parlament danas odobriti nacrt teksta

EU će dati državama članicama ovlašćenja da prekinu uvoz gasa iz Rusije i Belorusije. Suprotno ranijoj praksi, sada će bilo koja država članica moći da zabrani kompanijama iz Rusije i Belorusije da kupuju kapacitete u njenim gasovodima i terminalima za tečni prirodni gas, navodi se u nacrtu teksta koji je predložio Brisel, prenosi “Fajnenšel tajms”.

Predlog bi mogao da pruži osnovu energetskim kompanijama iz EU da izađu iz ugovora sa ruskim dobavljačima gasa bez da moraju da plate veliku kompenzaciju, potvrdio je visoki zvaničnik za FT.

EU na ovaj način želi da podstakne članice da prekinu preostali uvoz gasa, jer su do sada pokušale da smanje zavisnost od ruskog gasa, ali bezuspešno. Austrija i Mađarska se i dalje u velikoj meri oslanjaju na ruske isporuke.

Državama članicama EU bi bilo dozvoljeno da delimično ili, gde je opravdano, potpuno ograniče pristup infrastrukturi gasnim operaterima iz Rusije i Belorusije tamo gde je to “neophodno radi zaštite njihovih suštinskih bezbednosnih interesa”, navodi se u nacrtu zakona.

Očekuje se da će Evropski parlament danas odobriti nacrt teksta. Konačnu verziju još uvek moraju formalno da odobre parlament i države članice.

Umesto potpune zabrane uvoza ruskog gasa, koja je mogla da destabilizuje tržišta i kojoj su se oduprle zemlje sa malo alternativa, Komisija je pokušala da ubedi prestonice da diverzifikuju svoje izvore goriva, postavljajući cilj da EU bude oslobođena ruskih fosilnih goriva do 2027.

I druge zemlje, uključujući Nemačku, takođe koriste LNG uvezen preko drugih zemalja zapadne Evrope.

EU je predložila da blok produži mere preduzete tokom gasne krize prošle godine za stabilizaciju cena smanjenjem potražnje za gasom za 15 odsto i nastavkom ograničenja cena za još godinu dana.

Ministri energetike EU bi trebalo da dogovore o produženju 19. decembra, ali bi to moglo da bude prevaziđeno današnjim sporazumom, ako zemlje članice donesu mere za prekid isporuke Rusije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare