Milica iz Potere naučila da čita sa 3 godine, sa 10 doživela veliku traumu, godinama bila bez posla: Evo šta je još otkrila o sebi - BIGportal.ba
Ex Yu

Milica iz Potere naučila da čita sa 3 godine, sa 10 doživela veliku traumu, godinama bila bez posla: Evo šta je još otkrila o sebi

Foto:Screenshot/RTS

Obrazovanje i dalje smatra svojim najbitnijim adutom.

Milicu Jokanović smo upoznali kao jedinu ženu tragača u kvizu „Potera“.

U pomenutom kvizu je dobila nadimak „princeza od znanja“, a ovo i ne čudi s obzirom na znanje koje poseduje. Naime, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu sa najvišim ocenama, a šampionka je u mnogim kvizovima.

Ipak, nije ni prva ni poslednja visoko obrazovana osoba koja je u Srbiji postala tehnološki višak. Pre dve godine, dobila je otkaz u jednoj državnoj ustanovi, a od tada preživljava od minimalca koji dobija sa biroa za zapošljavanje. Ipak, ona nije izgubila nadu i veru u sebe.

„Još čekam i nadam se povoljnoj ponudi. Sigurna sam da će jednog dana stići na moju adresu. Do tada preostaje samo da gajim nadu. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje sam poslednjih godinu i po dana. Iskreno verujem da će se situacija promeniti. Moj prosek je bio relativno visok, a diplomu sam dobila u roku. Kada se čovek dobro organizuje i jasno definište priroitete u profesionalnom usavršavanju, sve je moguće. Naravno, uz rad, trud i odricanja“, kazala je ona pre nekoliko godina za „Hello“.

Milica Jokanović tragač iz Potere Foto:Screenshot/RTS

Tragačica ipak smatra da znanje koje poseduje nije nepotrebno. Osim toga, ona veruje u omladinu i ne smatra da je više onih koji imaju iskrivljene ideale.

„Svoje znanje ne bih menjala ni za šta na svetu. Obrazovanje čini unutrašnji duhovni život čoveka. Ipak, postoje mlade osobe koje uzore traže više u osobama intelektualnog tipa nego u iskrivljenim vrednostima koje su danas opšteprisutne. To me mnogo raduje i daje mi nadu i viziju srećnije budućnosti. Duhovno bogatstvo i znanja opšteg tipa su od neprocenjivog značaja. Uzore nemam ni u ličnom životu, niti u kvizu, smatram da je svaka osoba jedinstvena, drugačija i autentična, i sama sebi podsticaj“, dodala je ona tada.

Ovo nije prvi životni udarac za Milicu.

Rođena je u Zenici, gde je provela detinjstvo, ali se zbog ratnih okolnosti mlada preselila u Srbiju se roditeljima. Ističe da dane provedene u Zenici pamti po dobrom, a posebno je interesntna činjenica da je sa samo 3 godine naučila da čita.

„Roditelji su bili fascinirani kada su shvatili da njihova trogodišnja ćerka prepoznaje slova koja je zagrebačka voditeljka pokazivala. To je bio najraniji početak moje kvizaške karijere. Enciklopedije čitam u kontinuitetu od treće godine, a u novije vreme tu su i blogovi, sajtovi i interaktivne kviz grupe. U eri interneta lako je doći do svih podataka. Ipak, moram priznati da me najsrećnije uspomene vežu za dane kada sam sa pokojnim ocem, koji je bio erudita, iščitavala enciklopedije“, istakla je Milica.

Sa deset godina je izbegla u Srbiju, nakon što je prisustvovala paljenju njihove kuće, kada je izgorela i biblioteka njenog oca.

„Otac je umro pre sedam godina, majci i meni je mnogo teško. Otac je bio jedan od najobrazovanijih ljudi koje sam srela u životu. Bio je profesor istorije i autor tri objavljene i jedne neobjavljene knjige o privrednoj istoriji, za koju majka i ja posthumno tražimo izdavača. Majka mi je velika podrška, i u kvizu i u privatnom životu“, rekla je Milica za medije jednom prilikom, iako o ovom segmentu života nerado govori.

Njeno znanje je došlo do izražaja u kvizu „Sam protiv svih“, a potom je usledio i kviz „Veliki izazov“, kao i čuvena „Slagalica“ gde je bila pobednica jednog ciklusa.

Najuspešnija godina u karijeri bila joj je 2012, kada je osvojila čak tri kviza za tri meseca.

Osim što se posvetila svom obrazovanju, nije zapostavila ni fizičku aktivnost. Kako je kazala jednom prilikom, redovno pliva i pomalo džogira kako bi bila u dobroj kondiciji, prenosi „Stil“.

„Mora da se vodi računa o svakom aspektu života, pa i o onom estetskom. Važno je brinuti o sebi. Trudim se da što više plivam i džogiram, i redovno imam fitnes treninge u kućnim uslovima. Zdravo se hranim i volim da spremim voćni smuti ili neki vitaminski koktel. Ipak, imam jedan porok: ne mogu da odolim torti od malina“, kazala je Milica.

Izvor: Nova

Danas objavljeno

Pogledajte koje poznate ličnosti imaju završenu osnovnu školu, a ko ima diplome fakulteta

Vanja A

Nikola Rokvić otkrio kako je smršao 17 kilograma

Vanja A

Peđa Medenica otkazao sve nastupe

Vanja A

Ostavite komentar