24. Aprila 2024.

Milej izazvao haos u Argentini

Stotine hiljada Argentinaca protestovalo je u Buenos Airesu protiv smanjenja budžeta za državne univerzitete, što je najveći protest do sada protiv mera štednje predsednika Havijera Mileja.

Na protestu koji su podržali sindikati u glavnom gradu Argentine i šire, demonstranti su nosili transparente sa natpisima ”Odbranite državne univerzitete“, ”Studiranje je pravo“ i ”Gore budžet, dole Milejev plan“.

Ove demonstracije, održane u utorak, su najnoviji primer rastuće napetosti u zemlji zbog rezova u potrošnji koji pomažu u smanjenu velikog fiskalnog deficita, ali izazivaju teškoće u realnoj ekonomiji, navodi Rojters.

Milej, koji se suočava sa ekonomskom krizom nakon godina prevelike potrošnje prethodne vlade, koristi budžetske rezove koji su pomogle državi da na početku godine ostvari tromesečni fiskalni suficit, ali su stvorili veliki pritisak na javni sektor.

Argentinska vlada tvrdi da je ovo ”politički protest”, budući da su demonstracije podržali pojedini politički lideri i sindikati.

Iz kancelarije predsednika saopšteno je da javno obrazovanje neće biti uskraćeno, ali da će vlada nastaviti da insisitira na reviziji budžeta državnih univerziteta, javlja argentinski TN.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare