31. Augusta 2023.

Milatović: Vladu bih pravio drugačije od Spajića, pozvao bih ZBCG i URA

Ako se ovako nastavi vođenje politike, na narednim izborima će biti još manja izlaznost, ocenjuje Milatović

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da je toj državi što pre potrebna vlada i ocenio da bi proces formiranja izvršne vlasti trebalo da krene od onoga što je izborna volja građana.

“Iz medija vidim da taj proces ne ide planiranom dinamikom, mislim da je Crnoj Gori potrebna vlada što pre”, rekao je Milatović u intervjuu za TVCG.

On ponavlja da je velika odgovornost na mandataru i partijama koje su učestvovale u pregovorima.

“Proces mora biti transparentan, inkluzivan… To do sada nije bio slučaj, koliko vidim iz medija”, dodaje Milatović.

Predsednik Crne Gore kaže da su građani “umorni od mnogih stvari”.

“Ako se ovako nastavi vođenje politike, na narednim izborima će biti još manja izlaznost”, ocenjuje Milatović.

On dodaje da je na političkom subjektu koji pobeđuje dodatna odgovornost da pokaže širinu, jer se “jedino širinom može osigurati politička stabilnost”.

“Mislim da su iz ovog procesa izostali jasni principi formiranja vlade, jasna struktura kako bi ona trebalo da izgleda. Čini mi se da se opet krenulo s kraja i da smo kao građani bili svedoci nepristojnog političkog potkusurivanja određenim resorima. Proces formiranja vlade treba da krene od onoga što je izborna volja građana i programa koje bi ta vlada trebalo da ostvari, i naravno strukture vlade koja je optimalna kako bi se došlo do tih programa”, navodi Milatović.

Na pitanje da li koalicija Za budućnost Crne Gore treba da bude deo vlade odgovara da misli da “put koji je trasiran treba da bude dodatno realizovan”.

“Mislim da u tom smislu treba, naravno, na programskim principima pozvati konstituente, ovde mislim i na konstituente koalicije ZBCG, GP URA i sve druge partije, i partija manje brojnih naroda, kako bi se velikom većinom opet ostvarili ciljevi o kojima smo razgovarali, ali ne nauštrb nekih od tih ciljeva. Da ja pravim vladu, pravio bih je na taj način, postavljajući jasne principe koji se tiču kontinuiteta spoljne politike Crne Gore. Ali ne one gde je ona inferiorna u odnosu na mnoge stvari, nego Crne Gore koja je kredibilna članica, partner NATO, koja istinski želi da postane članica Evropske unije, da ima dobrosusedske odnose, koja ima vladu, koja želi da nastavi da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije”, priča Milatović.

On navodi da su građani željni pravde i da nisu ispunjena očekivanja u tom pogledu i ističe da je potrebna reforma pravosuđa.

Povodom optužbi odbornice PES-a iz Pljevalja Tamare Rosić da pokušava da preuzme partiju, Milatović kaže da ne bi voleo da je ona “instruisana određenim ljudima iz Podgorice”.

“Svako ima pravo na svoje mišljenje. Voleo bih da me je nazvala i da razgovaramo o tom stavu. Ni na koga nisam pokušao da utičem, niti ću. Ovih dana se vrlo često menjaju teze. Mnogi iz PES-a, nažalost, menjaju teze, to nije dobro, ali sam uveren da PES ima dovoljno demokratskog kapaciteta da iz ove situacije izađe dodatno jači”, zaključuje Milatović.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare