3. Oktobra 2023.

Milatović otvoreno protiv Spajića: Šta znači platforma koju traži da potpišu stranke u Crnoj Gori?

Novi potez predsednika Crne Gore i potpredsednika Pokreta Evropa sad izazva je mnogo nagađanja

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je “Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU” i najavio da će ponuditi svim parlamentarnim strankama na potpis kako bi ubrzao put zemlje ka članstvu u Uniji.

Danas stižu informacije da je Milatović ovo osmislio bez znanja Pokreta Evropa sad, čiji je potpredsednik, kao i bez njenog lidera Milojka Spajića.

Milatović na ovaj način želi da se parlamentarne partije obavežu da će raditi na usaglašavanju zakonodavne aktivnosti sa Evropskom unijom, kao da će imenovati nosioce najviših sudskih i tužilačkih funkcija za šta je neophodno dve trećine glasova poslanika.

“Suština je da ovim potezom Milatović želi da sebe predstavi kao ključnog igrača u državi”, kaže neimenovani izvor iz PES-a za “Pobjedu”.

Nemoguće je oteti se utisku da predložena platforma Milatovića podseća na 10 principa koje je Spajić ranije predložio i tražio od partija da ih potpišu, što ni bila ulaznica za učešće u njegovoj vladi.

Međutim, uprkos tome što su se stranke usaglasile sa tim principima, mnoge su ispale iz Spajićeve računice jer je, iako još nije sastavljena, iz vlade isključio GP URA i koaliciju “Za budućnost Crne Gore”.

Sada pak Milatović preuzima inicijativu u vođenju političkih procesa u Crnoj Gori, dok od Spajića polako svi dižu ruke. Njemu je ostalo nešto više od mesec dana da sastavi vladu, a kako vreme odmiče, sve je dalje od tog cilja.

Ovaj potez Milatovića samo je dodatno potvrdio nagađanja da između njega i Spajića postoji sukob.

Predsednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović tvrdi da Milatović ima mnogo evropskih izjava, ali da je njegova realna politika ona koja udovoljava potrebama zvaničnog Beograda i Moskve.

“Ovom inicijativom, koja je nominalno i formalno proevropska, on zapravo želi da otvori put za učešće prosrpskih, proruskih, antievropskih i anti-NATO snaga u vladi. Konkretno, ostavlja prostor Demokratskom frontu i Građanskom pokretu Ura za učešće u budućoj vladi”, tvrdi Radulović.

Smatra da je u pitanju providan i naivan pokušaj da se anti-NATO snage uvuku u novu vladu i da se on nametne kao lider svih prosrspkih, proruskih i anti-NATO struktura.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare