31. Maja 2023.

Milanović: “Za dom spremni” i “Slava Ukrajini” poklič najradikalnijih šovinista

Posle jučerašnjeg bojkota predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da učestvuje u manifestaciji obeležavanja Dana državnosti, uz komentar da je to praznik koji je HDZ izglasao samom sebi, danas se osvrnuo na pokliče “Slava Ukrajini” i “Za dom spremni”.

On je podvukao da su za njega oba pozdrava deo ideologije najradikalnijih šovinista.

“Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput ‘Za dom spremni’ sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te prevaspitati. No između ‘Za dom spremni’ i ‘Slava Ukrajini’ nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Jevreja, Poljaka… To ne želim slušati u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje”, poručio je šef hrvatske države.

Povodom korišćenja pozdrava ZDS u Hrvatskoj, rekao je da je na to poentirao u vuše navrata.

“Ne mogu to raditi unedogled. To nam pravi štetu. Komemoracija u Blajburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao neko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku. Da nismo isprovocirali Austrijance, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za nekoliko dana će biti godišnjica bitke na Sutjesci gde je poginulo stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam”. podvukao je Milanović

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare