13. Aprila 2023.

Milanović: Kada Dalmacija postane regija – čuvajmo se

Milanović je to rekao komentarišući moguću reorganizaciju lokalne uprave na obeležavanju tri decenije od osnivanja Opštine Viškovo, uz poruku da u tome ne vidi ništa dobro za Hrvatsku.

Milanović smatra da su postojećim sistemom “više-manje svi donekle zadovoljni”.

“Županije su tu, takve kakve jesu, većina od njih nema istorijsko utemeljenje, ali funkcionišu kao transmisija ili buffer između države i ljudi na terenu”, naveo je Milanović.

Precizirajući zašto je protiv stvaranja regiona kao alternative županijama, šef hrvatske države kaže da su regije uvek bile e“kamen spoticanja“.

“To je i politički problematično zato što je ova država i nacija istorijski nastajala u političkom jedinstvu, a regije su uvek bile kamen spoticanja, nekih drugih identiteta i apetita prema Hrvatskoj”, kaže Milanović i dodaje:

“Kad Dalmacija postane regija, čuvajmo se. Kad Zagorje i severna Hrvatska postanu regija, to će biti država u državi. Ne vidim da je to dobro za Hrvatsku”.

Sadašnji sistem lokalne samouprave, dodao je, nastao je 1993., kad je Hrvatska bila u najvećim problemima. O tome je odluku donela parlamentarna većina i to je, kaže, tada realno jedino bilo moguće.

„Od tada traju rasprave o potrebi promena sistema, a kad bi danas krenuli u reorganizaciju i prekrajanje, ne bi došli ni do prvog zavoja“, rekao je Milanović.

On tvrdi da dogovor nije moguć i da ne vidi koja opština bi mogla da bude ukinuta ili da, na primer, bude pripojena drugoj.

Milanović je pozvao i na aktivnije povlačenje evropskih novca, jer, kako je naveo, zajednička bezbednosna politika EU “sutra može biti pitanje glave na ramenu, rata i mira, i to rata u koji se ne ulazi po našoj politici i volji, nego o tome odlučuje neko drugi”.

“I zato oprezno, ako treba i sebično”, naveo je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare