23. Maja 2023.

Milanović: EU pati od kroničnog manjka odgovornosti, što je teško izlječivo

“Europska unija je zamišljena od mnogih kao federacija, što nikada po meni ne smije postati. Ja ću se protiv toga osobno boriti”, rekao je Milanović u uvodnom obraćanju na konferenciji “10 godina Republike Hrvatske u Evropskoj uniji”.

Milanović je dodao da se protivi “bilo kakvoj ideji o federalnoj državi, o Briselu koji bi nadomjestio Beograd, Budimpeštu, Beč.

“To ne želim. Ne želim da opet imamo neki centar moći”, dodao je.

“Budžet EU je toliko malen da se s njim zaista ne može ništa osim raditi inovacijske centre, poneki most, vatrogasni dom, sve ono što tjedno gledam izvan Zagreba i to je dobro jer umjesto toga je ništa”, smatra Milanović.

“Čekali smo dugo da postanemo članica EU, ali ne tako dugo kao države zapadnog Balkana”, rekao je predsjednik i opisao to “nekim oblikom zlostavljanja i neodgovornosti” prema tim zemljama.

Predsjednik Hrvatske je dodao da  ponovno je prozvao šefa evropske diplomatije Žozep Borelj.

“Borelj je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen”, dodao je Milanović.

Borelj je odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u misiji “Althea” u Bosni i Hercegovini, vojnoj misiji EU, a Milanović je ponovio da je njegov dopis “pun laži.

Milanović se osvrnuo i na posjetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona Pekingu koja je uzburkala zapadne saveznike, ali onsmatra da je Makron imao pravo kad je govorio o većoj autonomiji EU.

Rekao je da u ovom trenutku “Macrona smatra najkalibriranijim, najrazumnijim i najpotentnijim europskim liderom”.

(Hina/Index.hr)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare