29. Septembra 2023.

Milan Radoičić priznao da je organizovao grupu u Banjskoj i preuzeo svu odgovornost

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je na sebe celokupnu odgovornost za dešavanja u selu Banjska na severu Kosova, navedeno je u izjavi koju je medijima pročitao njegov advokat Goran Petronijević.

„Obaveštavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije u predelu Banjske“, naveo je Radoičić u izjavi.

Kako dodaje, razlog njegovog vraćanja na KiM bio je da „ohrabri narod u otporu režimu Aljbina Kurtija“.

Radoičić je u izjavi istakao da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namerama obavestio jer su se već ranije razišli u određenim stavovima.

„Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda od okupatora, a ovaj čin nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga od vlasti Srbije i lokalnih struktura, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo do tada već imali razlike u stavovima“, navodi se u pisanoj izjavi Radoičića.

„Kosovski policajac stradao slučajno“

U nedelju 24. septembra u selu Banjska je ubijen kosovski policajac, posle čega je usledila akcija specijalnih jedinica kosovske policije usmerena na naoružanu grupu koja je utočište pokušala da pronađe u manastiru Banjska. U akciji su ubijena trojica Srba, poreklom sa severa Kosova.

Radoičić je u svojoj pisanoj izjavi naveo da je do stradanja kosovskog policajca, nakon čega je počeo žestok okršaj na obe strane, a Petronijević je kasnije, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je prema informacijama koje on ima, policajac stradao od eksplozije, a ne od metka.

„I to od eksplozije koja nije namenjena niti njemu niti bilo kom drugom“, rekao je Petronijević, napominjući da on sam nije bio tamo.

Punomoćnik Radoičića, advokat Goran Petronijević izjavio je danas da smatra da nema potrebe njegovom štićeniku da nadležni organi postavljaju pitanja, ali ako ga budu zvali odazvaće se pozivu.

Petronijević međutim, odgovarajući na pitanja novinara, kaže da smatra da nema odgovornosti Radoičića. “Na severu borave specijalne jedinice tzv. kosovske policije koje nelegalno tamo borave, a u skladu sa rezolucijom 1244. A ako je neko nelegalno tamo to su oni kao i neke paravojne formacije. Mislim da na strani Radoičića nema odgovornosti, da li će to smatrati organi Srbije ostaje da se vidi. Oni su došli u svoju zemlju i u svoju kuću”, rekao je Petronijević.

“Smatram da nema razloga da branim Radoičića, treba braniti srpski narod na KiM, jer nije jedan Milan Radoičić dole, mnogo Milana Radoičića ima tamo”, zaključio je Petronijević.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare