8. Novembra 2023.

Mila Đukanovića napuštaju saborci: Duško Marković osniva stranku?

Nekadašnji bliski saradnik bivšeg predsednika Crne Gore planira da mu okrene leđa i iskoristi poraz svoje doskorašnje partije.

Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Duško Marković najavio je da će osnovati svoju partiju.

Marković je potvrdio nagađanja da želi da se distancira od DPS-a u kojem je uz lidera Mila Đukanovića bio vodeća ličnost.

“Razmišljam, ne samo o tome da ja formiram stranku, već o tome šta sve treba uraditi u evropskom i građanskom bloku da bi se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentnog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću”, kazao je Marković za Gradsku televiziju u Podgorci.

DPS je od 2020. godine u opoziciji nakon 30 godina vlasti. Od tada do danas stranka je izgubila na izborima na svim nivoima, parlamentarnim, lokalnim i predsedničkim.

Marković kaže da su ljudi koji pripadaju “evropskoj, suverenističkoj i građanskoj” Crnoj Gori razočarani i zabrinuti.

“Mnogo toga se njima ne sviđa na ovom polu naše politike i želeli bi da se nešto menja. Svakog dana sam u prilici da čujem takva razmišljanja, takve prigovore, predloge, dosta tih predloga odnosi se na mene. Ja sam neko ko je naučio da sluša sagovornike i kada mi se to ne sviđa. Mislim da su ti strahovi opravdani”, naveo je Marković.

Ovo nije prvi put da Marković najavljuje formiranje svoje partije, ranije je već tražio reforme u DPS-u.

Kako kaže, on je inicirao održavanje vanrednog kongresa stranke nakon izbornog poraza 2020. godine, ali ništa nije izmenjeno od tada.

Nakon poraza na predsedničkim izborima početkom ove godine Milo Đukanović je podneo ostavku sa čela stranke, ali Marković kaže da reforme nisu samo promene rukovodstva.

Već duže vreme Marković nije član nijednog organa DPS-a, a na sastanku koji je održan uoči predsedničkih izbora izneo je analizu koja je odudarala od stavova većine i nije naišla na odobravanje ostalih učesnika, uključujući Đukanovića.

Marković nije bio na listi DPS-a za izbor poslanika na parlamentarnim izborima u junu ove godine.

To je bila velika promena, imajući u vidu da je Marković bio verni partijski kolega Đukanoviću, a bio je na raznim vodećim funkcijama od šefa Agencije za nacionalnu bezbednost do premijera Crne Gore.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare