17. Augusta 2023.

Mikec vicešampion svijeta

Mikec je aktuelni evropski prvak vazdušnim pištoljem, osvajač srebra ovim oružjem na prethodnim Olimpijskim igrama, a sada, po prvi put, i svetski vicešampion.

Srpskom asu odličje u Bakuu je treća pojedinačna medalja na svetskim prvenstvima, ali prethodne dve je osvojio u neolimpijskoj disciplini – MK pištolj slobodnog izbora (zlato i srebro).

Uz Mikeca, Srbiju su predstavljali Dimitrije Grgić i Duško Petrov, koji su se našli u sredini pasmana, na 61. i 65. mestu. Srbija je ekipno osvojila 10. poziciju.

Mikec je do finala došao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama. Odlično je startovao u borbi za medalje i posle prvih pet hitaca finala nalazio sa na drugom mestu. Međutim, izgubio je dobar ritam, pa je pao na peto, zatim i na šesto mesto.

Posle 14.hica (od ukupno 22) finale je završio sedmoplasirani, a naredna dva su odredila ko će kao šestoplasirani napustiti vatrenu liniju. Tada je Mikec ponovo počeo da niže „desetke“ i sjajne pogotke i ne samo da je izbegao ispadanje, već se eksperesno vratio u borbu za medalje. Skočio je na treće, a ubrzo i na drugo mesto, koje je sačuvao do kraja. Zlato je ostalo nedostižno, jer prvoplasirani Kinez Boven Žang je tokom celog finala bio odličan, i zasluženo trijumfovao.

„Medalja u pojedinačnom takmičenju na Svetskom prvenstvu je jedino odličje vazdušnim pištoljem koje mi je nedostajalo u karijeri. Presrećan sam što sam ispunio cilj, osvojio medalju koju sam mnogo želeo. Sem toga, to sam postigao na strelištu koje mnogo volim i na kome sam ostvario mnogo uspeha od 2015. godine kada sam ovde u Bakuu postao šampion Evropskih igara i vazdušnim i malokalibarskim pištoljem“ kazao je Mikec posle finala.

Bronza je pripala Bugarinu Kirilu Kirovu, koji je izborio i olimpijsku kvotu, zajedno sa Žangom, Švajcarcem Dinom Solarijem (šesto mesto) i Nemcem Robinom Valterom (osmo mesto). Mikec je do olimpijske vize došao početkom godine, osvajanjem titule prvaka Evrope .

Vazdušni pištolj, muškarci, finale: 1. Boven Žang (Kina) 244,3, 2. Damir Mikec (Srbija) 240,8, 3. Kiril Kirov (Bugarska) 215,7, 4. Ismail Keleš (Turska) 197,5, 5. Đunhui Liu (Kina) 176,4…

Kvaifikacije: 1. B.Žang (Kina) 587…4. Mikec 583… 61. Dimitrije Grgić 572…65. Duško Petrov 571… Ekipno: 1. Kina 1.749, 2. Nemačka 1.743, 3. Indija 1.734… 10. Srbija 1.726…

Sportklub.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare