6. Oktobra 2023.

Microsoft uvodi pretplatu na Windows?

Iako se ovo već izvesno vrijeme naslućuje u okviru zajednice Windows entuzijasta, izgled da novo curenje informacija dodatno učvršćuje dokaze da bi to zaista moglo biti tako – da bi Microsoftov OS sledeće generacije, usputno nazvan Windows 12, mogao biti OS zasnovan na pretplati.

Nemački medij Deskmodder uočio je nekoliko takvih unosa povezanih s pretplatom u INI konfiguracionoj datoteci međuverzije Canary kanala, kada se upoređivala s Windows 11 23H2 Release Preview buildom koristeći WinMerge. Možete ih videti na slici ispod.

Još u januaru, kada je Microsoft prvi put nagovestio sljedeću generaciju Windowsa 11 i Windowsa 12, kompanija je govorila o tome da će AI oblikovati budućnost Windowsa. Neke od tih funkcija, poput Copliota sada su dostupne u pretpregledu i do sada je pošteno reći da je to bilo mešovito iskustvo za korisnike s obzirom na to da je funkcija već počela da postavlja reklame na desktop.

Osim veštačke inteligencije, Microsoft takođe postepeno daje do znanja da se nada da će premestiti Windows, ili barem njegov veći deo, na web. U martu su opcije računara u cloudu počele da se pojavljuju u okviru podešavanja. Nakon toga počelo je da ikače više procurelih informacija povezanih s računarom u oblaku.

Zaseban izveštaj sugeriše da Microsoft radi na nečemu što se zove “CorePC” za sledeću verziju Windowsa. Na kraju, FTC je otkrio da je Microsoft očigledno interno radio na “premeštanju Windowsa 11 sve više u cloud”.

Iako bi takav model poslovanja doneo neke dobre stvari, poput manje potrebe za skupim i jakim hardverom, ideja plaćanja mesečne pretplate za korišćenje sopstvenog računara neće se dopasti velikom broju korisnika.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare