Microsoft uprkos otkazima ohrabruje zaposlene da koriste vještačku inteligenciju - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Microsoft uprkos otkazima ohrabruje zaposlene da koriste vještačku inteligenciju

Microsoft je najavio otvoreni pristup usluzi Azure OpenAI koja u okviru clouda omogućava kompanijama korišćenje alata ChatGPT koji se oslanja na mašinsko učenje i primenu veštačke inteligencije.

„Sa Azure OpenAI veliki broj preduzeća imaće priliku da koristi najnaprednije alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji“, navode iz ove kompanije.

Lansiranje usluge Azure OpenAI otvara priliku za korišćenje Microsoft softvera kao što su Excel, PowerPoint i Bing pretraživač, nastavivši trend široke primene veštačke inteligencije u svim poslovnim aktivnistoma vezanim za računare.

Najava kompanije dolazi posle niza izveštaja sa kraja 2022. godine u kojima se pominje potencijalno ulaganje kompanije Microsoft u OpenAI od 10 milijardi dolara. Ovo je najveća investicija u jednu kompaniju koja se bavi razvojem veštačke inteligencije, prvi put posle 2019. godine, kada je Microsoft na ime partnerstva sa OpenAI uložio milijardu dolara, piše Insider.

Microsoft proizvodi više neće biti isti

Tokom Wall Street Journal panela na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, izvršni direktor kompanije Satja Nadela rekao je da Microsoft planira široku primenu veštačke tehnologije u okviru planetarno popularnih programa i njihovu komercijalizaciju.

MicrosoftOpenAI.jpg

„Svaki Microsoft proizvod imaće neke od karakteristika proizvoda AI, što će ih potpuno transformisati,“ navodi Nadela i dodaje da „radnici širom sveta treba da prihvataju softvere zasnovane na veštačkoj inteligenciji, umesto da ih se boje. Najbolji način da se pripremite jeste da ne sumnjate u ovu tehnologiju, jer ona olakšava posao“ zaključuje Nadela.

Pljušte otkazi, dok veštačka inteligencija buja

Uprkos najavama o sveopštem prihvatanju Ai tehnologije i implementaciji veštačke inteligencije u Microsoft proizvodima, mnogi su začuđeni talasom otpuštanja, naročito u timovima koji rade na integraciji ChatGPT.

Talas od oko 1.000 otkaza zahvatio je minule sedmice članove tima odgovornog za integraciju ChatGPT tehnologije u pretraživač Bing. Kompanija planira da do kraja marta uruči ukupno 10.000 otkaza.

Ipak Nadela veruje da će napredak alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji izazvati pomak u industriji, jer će, kako kaže, mašine unaprediti ljudsku produktivnost, a samim tim usloviti ekonomski rast i rast zarada. „Potrebno nam je nešto što menja krivu produktivnosti, kako bismo imali stvarni ekonomski rast“ rekao je on.

Benchmark.

Danas objavljeno

Novi PlayStation VR2 možete da koristite kao monitor za PC

Vanja A

Šta je CapCut i zbog čega ova aplikacija stiže TikTok po popularnosti?

Vanja A

Novi računar je prepun nepotrebnog softvera? Evo kako možete da ga uklonite

Vanja A

Ostavite komentar