20. Juna 2023.

Microsoft objavio: Ruski hakeri su navodno odgovorni za veliike DDoS napade

Računarski gigant Microsoft početkom meseca je pretrpeo snažne DDoS napade, a sada su odlučili da s javnošću podele nešto više detalja o ovom incidentu.

Početkom juna određene Microsoftove usluge “u oblaku” (cloud) na platformi Azure pretrpele su teške DDoS (Distributed Denial of Service) napade, što je nekim korisnicima prouzrokovalo probleme sa uslugama Outlook ili OneDrive.

Microsoft je tada pružio malo detalja o ovom incidentu, ali je u objavi tokom vikenda potvrdio da su uzrok distribuirani napadi uskraćivanja usluge (DDoS), zlonamerni akt kojim onlajn prevaranti pokušavaju da poemete mrežu s ogromnim internetskim protokom.

S obzirom na to da Microsoft nudi velik broj usluga zasnovanih na cloudu, napad potencijalno može utiče na milione njegovih korisnika širom sveta, iako iz kompanije ističu da im tek predstoji otkrivanje tačnog obima poremećaja, prenosi Tportal.

Microsoft je rekao da je počeo da prati aktivnost hakerske grupe, koju je nazvao Storm-1359, koristeći konvenciju imenovanja koju primjenjuje za grupe dok su istrage u toku. Dodaje se da je počinilac “fokusiran na ometanje i publicitet”.

Hakerska grupa Anonymous Sudan preuzela je odgovornost za ovaj napad, a poslednjih dana Microsoft je potvrdio za Associated Press (AP) da veruje da je to tačno.

Kompanija je istakla da nakon istrage incidenta “nije videla dokaze da je pristupano korisničkim podacima ili da su oni ugroženi”, ali je savetovala klijentima da pregledaju tehničke detalje i preporuke navedene u njenoj objavi kako bi povećali otpornost svojih sistema.

Anonymous Sudan pojavio se početkom ove godine i tvrdi da napadima cilja nacije koje se mešaju u sudansku politiku ili promovišu antimuslimanske stavove, navodi Bleeping Computer. Ipak, neki računarski stručnjaci veruju da bi grupa mogla da bude povezana s prokremaljskom hakerskom grupom Killnet.

Više detalja pročitajte na Microsoftovom blogu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare