30. Augusta 2023.

Microsoft krivi PC proizvođače za greške na Windows ažuriranju

Nedavna Windows 11 i 10 ažuriranja izazvala su ozbiljne probleme nekim korisnicima, a Microsoft krivi PC proizvođače za grešku poput „UNSUPPORTED_PROCESSOR“

Izgleda kao da tvorac Windows operativnog sistema pokušava da se izvuče iz problema tako što za plavi ekran koji se pojavljuje posle OS ažuriranja, Microsoft krivi PC proizvođače.

Naime, nakon instaliranja opcionog avgustovskog ažuriranja za operativne sisteme Windows 11 i 10, ljudi su počeli da prijavljuju kritičnu BSOD (Blue screen of death) grešku na plavom ekranu. Nakon toga, njihovi računari prestaju da reaguju, a problem je imenovan kao „UNSUPPORTED_PROCESSOR“.

Na svom sajtu, za ovaj problem Microsoft krivi PC proizvođače, tačnije navodi da greška nije uzrokovana njegovim ažuriranjem i da je ograničena na određeni podskup procesora.

Kompanija tvrdi da trenutno sarađuje sa proizvođačima uređaja (OEM) i da će privremeno ublažiti problem tako što će pauzirati (problematično) KB5029351 ažuriranje uređajima koji bi mogli da budu pogođeni greškom.

Windows-11

Ukoliko je pomenuto ažuriranje već instalirano i izaziva problem, trebalo bi automatski da se deinstalira. Međutim, Microsoft navodi da ukoliko i dalje imate ovaj problem – kontaktirate proizvođača procesora vašeg uređaja.

Problemi u Windows ažuriranjima nažalost nisu novina, posebno za najnoviju verziju 11, ali njihov tvorac je do sada uglavnom bio transparentan u vezi sa problemima koja se u njima javljaju.

Windows-10-OS

Definitivno da je interesantno što sada kompanija ne priznaje da je to njena greška. To zaista može da bude tako, ali možda je i izvlačenje iz problema kako joj ugled ne bi bio ugrožen, s obzirom na učestale greške koje se javljaju sa novim ažuriranjima.

Takođe, sigurno da je lakše da Microsoft objavljuje ažuriranja koje bi podržali procesori koji su u avgustovskom bili nepodržani, umesto da proizvođači procesora prave svoje čipove kako bi bili kompatibilni sa budućim ažuriranjima.

Dobra vest u svemu je da je problem barem bio samo u okviru opcionog ažuriranja, što znači da neće biti obavezno, a rešavanje problema deluje lako. No, postoji i strana medalje i u pogledu toga kako će proizvođači koje Microsoft okrivljuje reagovati na njegovo upiranje prstom, podseća TechRadar.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare