1. Januara 2023.

Microsoft još olakšava formule u Excel aplikaciji

Nove Excel 365 funkcionalnosti, Microsoft je nazvao “Predlog formula” (Formula suggestions) i “Formula po primeru” (Formula by example), koja je slična je već postojećoj Flash Fill opciji.

Predlog formula – ukoliko unesete znak jednakosti u ćeliju, Excel 365 će pokušati da inteligentno predloži koju vrstu formule treba da koristite, imajući u vidu podatke koji se nalaze oko nje. Na primer, ako imate pune tromesečne prodajne brojeve i kolonu na kraju sa oznakom “ukupno” (Total), Excel može predložiti sabiranje opsega ćelija.

Excel 365 postaje pametniji

Ova funkcija trenutno radi samo na engleskom jeziku i predložiće formule zbira, proseka, brojanja, minimuma i maksimuma.

Ipak, to nije revolucionarna funkcija, s obzirom na to da je Google “sheets” već odavno poseduju. Međutim, u kompaniji Microsoft veruju da će nova funkcionalnost, ipak doneti određenu uštedu vremena.

Tu je i formula “po primeru”, koja je slična funkciji “Flash Fill”, a radi tako što automatski otkriva obrasce u podacima i popunjava ostatak kolone. Ovu funkciju je teže objasniti, piše The Verge, ali na osnovu obrazaca koje Excel prepoznaje u prethodnim kolonama i u okviru iste tabele, generiše formulu iz prethodnih ćelija i primenjuje na ostatak.

Ukoliko vam nove Excel 365 funkcije još uvek nisu dostupne, Microsoft obećava da će vam stići u narednim danima, pošto se nalozi ažuriraju.

Izvor: Benchmark

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare