4. Juna 2023.

Microsoft iz Windowsa uklanja jednu važnu funkciju

Kraj aplikacije Windows Cortana otkriven je putem beleške za podršku na Microsoftovoj veb stranici. Stranica nije ponudila tačan datum u 2023. kada će se podrška za aplikaciju ugasiti. Sugeriše se da će Cortana i dalje biti digitalni pomoćnik za Outlook na mobilnim aplikacijama. Takođe će biti dostupna u Microsoft Teams na telefonima, na ekranu i u Teams sobama.

Stranica za podršku prilično jasno pokazuje da se Microsoft udaljava od digitalnih pomoćnika kao što je Cortana u korist AI pomoćnika kao što su Bing Chat, Microsoft 365 Copilot i nedavno najavljeni Windows Copilot. Takođe se pominje funkcija integrisanog glasovnog pristupa u Windows 11 sistemu kao alternativa Cortani.

Microsoft je prvi put objavio digitalnog asistenta Cortanu 2014. godine kao način da se takmiči s Appleovim iOS virtuelnim asistentom Siri. Međutim, Cortana nikada nije zaživela, a 2021. ukinuta je podrška za iOS i Android aplikacije .

Budući da Microsoft sada sve karte baca na veštačku inteligenciju, čak je i njegov izvršni direktor Satja Nadela priznao u martu da su virtuelni pomoćnici poput Cortane slepa ulica. On je u intervjuu za Financial Times izjavio: “Svi su bili glupi kao kamen”. O Cortani je dodao: “Imali smo proizvod koji je trebalo da bude novi interfejs za mnoge aplikacije koje nisu radile”.

Nadela i ostatak Microsofta jasno veruju da će AI pomoćnici poput Bing Chata i njegovih usluga Copilot obavljati poslove koje je Cortana trebalo da obavlja. Da li će to predviđanje biti tačno, pokazaće vreme.

Foto: ymgerman / Shutterstock.com

Izvor: B92

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare