Microsoft ipak povećava cijenu Xbox konzola - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Microsoft ipak povećava cijenu Xbox konzola

Microsoft je odlučio da poveća cijenu Xbox Series X gejming konzole sa 422 dolara na 460 dolara na japanskom tržištu, dok je nešto jeftiniji Xbox Series S takođe poskupeo sa 248 dolara na 292 dolara.

Najavljeno poskupljenje stupiće na snagu 17. februara, pa Japanci imaju još oko dve sedmice da kupe Microsoft konzole po aktuelnim cenama. Prošle godine je Xbox doživeo vrhunac popularnosti u Japanu, kada je na gostujućem terenu pretekao najvećeg konkurenta – kompaniju Sony.

„Posle pažljive procene stanja na tržištu u Japanu, odlučili smo da promenimo predloženu maloprodajnu cenu Xbox konzola. Redovno procenjujemo uticaj lokalnih cena, kako bismo održali razumnu konzistentnost u svim regionima sveta. Ova revizija utiče na naše kupce i za menadžment kompanije predstavlja tešku odluku. Nastavićemo da pružamo vrhunski doživljaj igranja na Xbox konzolama koje kupci očekuju“, stoji u saopštenju predstavništva kompanije Microsoft za Japan.

Poskupljenje Xbox konzola uprkos obećanjima

Ovakva odluka suprotna je najavama iz avgusta prošle godine, kada je Microsoft, nakon što je Sony podigao PlayStation 5 cene naglasio da se cene Xbox konzola neće menjatiAnalitičari kažu da su očekivali drugačiji potez zbog odluke najvećeg konkurenta, kompanije Sony o poskupljenju PlayStation 5 konzola u svim zemljama, osim u SAD.

XboX

Microsoft je uvek nastojao da se dobro pozicionira na japanskom tržištu, pa ćemo videti kako će rast cena uticati na obim prodaje. Međutim, situacija u Japanu predstavlja samo početak trenda poskupljenja, nakon što je čelnik kompanije Xbox-a Fil Spenser nagovestio da će konzole i GamePass poskupeti posle praznika, prenosi PC Mag.

Spenser je početkom novembra rekao da kompanija svakom prodajom Xbox Series X gubi 100 dolara, a 200 dolara prodajom Xbox Series S. Tada je izrazio nadu da će zaljubljenici u Xbox subvencionisati proizvođača kupovinom dodatne opreme i trošenjem novca na igre, odnosno pogodnosti koje im pruža GamePass pretplata.

Najveći konkurent Sony je prošle godine uvećao maloprodajnu cenu PS5 svuda osim u SAD, a igrači od tada plaćaju i do 50 dolara više za konzolu. Sve ukazuje da će Microsoft proći kroz istu tranziciju, kao što je Sony uvideo poteškoće u lancu nabavke i učinio PlayStation 5 lakšim za kupovinu širom sveta.

Benchmark.

Danas objavljeno

Domaća igra Scorn je imala izuzetno uspješno lansiranje!

Vanja A

Xiaomi sprema MIOS

Vanja A

Rusi zabranjuju iPhone

Vanja A

Ostavite komentar