22. Maja 2023.

Micotakis poziva na nove izbore

Grčka predsjednica Katerina Sakelaropoulou dala je Micotakisu trodnevni mandat za formiranje koalicione vlade nakon što je vladajuća stranka Nova demokratija ostvarila trijumf, ali je to bilo neuvjerljivo na nedjeljnim izborima.

“Namjeravam vam vratiti istražni mandat danas poslijepodne kako bismo mogli održati izbore, možda čak i 25. juna”, rekao je Micotakis Sakelaropoulouovoj u ponedjeljak. Ne postoje uslovi za formiranje vlade.

Nova demokratija je u nedjelju dobila 40.8 odsto glasova, porazivši ljevičarsku stranku Siriza, koja je dobila samo 20.1 posto. Socijalistička partija Pasok imala je 11.7 odsto, komunisti KKE 7.1 odsto, a nacionalistička Grčka odluka 4.5 odsto.

https://twitter.com/Reuters/status/1660362321930358784?s=20

Uprkos svojim dobrim rezultatima, Nova demokratija nije skupila postotak glasova – 45 odsto – potreban za osvajanje apsolutne većine.

Kada Micotakis vrati svoju ponudu, istraživački mandat biće proslijeđen drugoplasiranoj stranci, Sirizi, a potom i trećeplasiranoj stranci, Pasoku. Ako se ne postigne dogovor o koaliciji, kako se očekuje, parlament izabran u nedjelju položiće zakletvu, a zatim se raspustiti, čime će se otvoriti put za drugi krug glasanja, te će na vlasti biti privremena vlada.

Prema nedjeljnim rezultatima, Micotakis je uspio pridobiti glasove među biračima uprkos tome što je njegova premijerska dužnost bila opterećena špijunskim skandalom, rastućom inflacijom, sve većom zabrinutošću oko vladavine prava i rješavanjem smrtonosne željezničke nesreće ranije ove godine.

https://twitter.com/PiQNews/status/1660619943124008960?s=20

Glasači su se odlučili za stabilnost i nastavak privrednog oporavka zemlje, kao i za oštru useljeničku politiku Nove demokratije. “New York Times” je u petak objavio video-dokaze kako su grčke vlasti stavljale tražioce azila na brodove i udaljivale ih od svojih obala – uključujući i djecu.

Evropska pkoordinatorka za unutrašnje poslove Jlva Johanson izjavila je u ponedjeljak da je grčkim vlastima poslan službeni zahtjev “da se ovaj incident potpuno i nezavisno istraži”, dodajući da je Evropska komisija “spremna preduzeti službene korake, prema potrebi”.

Micotakis je sada spreman za drugi mandat sa snažnom većinom, zahvaljujući sistemu koji pobjedničkoj stranci u drugom krugu daje do 50 dodatnih mjesta u zakonodavnom tijelu, prenosi “Politico“.

Nezavisne.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare