18. Juna 2024.

Meteorolozi objasnili na šta nas upozoravaju četiri boje meteoalarma

Iako često čujemo kako su upaljeni žuti, narandžasti i crveni meteoalarmi, mnogi od nas zapravo ne znaju šta to znači, te smo upravo zbog toga pozvali meteorologe kako bismo dobili pojašnjenje.

Naime, postoje četiri vrste meteoalarma koji se prikazuju kroz četiri različite boje, po kojima se gleda stepen opasnosti na koji se građani upozoravaju.

U prethodnom periodu često možemo da vidimo da su zbog određenih vremenskih prilika bila upaljena neka od upozorenja, a kako nam u narednim danima meteorolozi najavljuju visoke temperature, sigurno je da će doći i to toga da se upali neki od alarma.

Kako su nam meteorolozi kazali, ovi alarmi mogu da se upale kako zbog ekstremno visokih temperatura tako i zbog pljuskova, praćenih grmljavinom, olujnim vjetrom i pojavom grada.

Naime, u Bosni i Hercegovini imamo dva hidrometeorološka zavoda, i to Hidrometeorološki zavod RS, kao i Federalni hidrometeorološki zavod BiH, a kako navode, svaki od njih za dijelove teritorije na kojima se nalazi izdaje upozorenja za građane, preko meteoalarma.

Kao što smo naveli, postoje četiri boje, prva od njih je zelena, koja, prema riječima meteorologa, ne predstavlja nikakvu opasnost.

“Zelena boja, odnosno zeleni meteoalarm ne predstavlja nikakvu opasnost te slobodno možemo reći da to ne može da dovede građane u opasnost”, navode oni.

Međutim, sa promjenom boje na žuti meteoalarm možemo reći da počinju određene opasnosti za građane.

“Žuta boja predstavlja potencijalno opasne vremenske uslove. Prema prognozama koje se predviđaju ovom bojom meteoalarma, možemo reći da se vrijeme koje se očekuje nije neuobičajeno, ali može poremetiti planiranu aktivnosti”, navode meteorolozi.

Narandžasta i crvena građane upozoravaju na određene opasnosti.

“Pod ovim upozorenjem podrazumijevaju se određeni opasni vremenski uslovi, koji se javljaju rijetko tokom godine, a svojim intenzitetom mogu da izazovu opasnost za ljude i imovinu”, navode meteorolozi.

Kako dodaju, kod upaljenog ovog meteoalarma savjetuje se poseban oprez, kao i poštivanje savjeta nadležnih službi.

“Crveni alarm predstavlja najviši nivo upozorenja, a on se izdaje za potencijalno opasno vrijeme, te u tim situacijama građani treba da budu maksimalno oprezni. Takođe, potrebno je da se prate savjeti nadležnih institucija, kao i da budu spremni za preduzimanje mjera koje će spriječiti posljedice koje te vremenske prilike mogu imati”, kazali su meteorolozi.

Kako dodaju, Republika Srpska ima pet regija za koje se izdaju meteoalarmi, koje se uglavnom nazivaju po najvećim gradovima u toj regiji.

Republički hidrometeorološki zavod i Federalni hidrometeorološki zavod izdali su od danas upozorenje za žuti meteoalarm, za maksimalne temperature koje će ići do 35 stepeni.

Naime, kako navode, od 32 do 35 stepeni na snazi je žuti alarm, narandžasti od 35 do 38, dok se temperature od 38 pa naviše odnose na crveni meteoalarm.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare