31. Januara 2023.

Metalni robot može topljenjem sebi da napravi put za bijeg iz uzanih prostora

Može se koristiti za popravljanje elektronike ili uklanjanje predmeta sa tela

Minijaturni robot koji menja oblik može da se ukapljuje i reformiše, omogućavajući mu da obavlja zadatke na teško dostupnim mestima, pa čak i da pobegne iz kaveza. Na kraju bi se mogao koristiti kao hands-free mašina za lemljenje ili alat za vađenje progutanih toksičnih predmeta. Roboti koji su dovoljno mekani i savitljivi da rade u uskim, delikatnim prostorima poput onih u ljudskom telu već postoje, ali ne mogu da budu dovoljno jaki kada su pod pritiskom ili kada moraju da nose nešto teže od sebe. Carmel Majidi sa Univerziteta Carnegie Mellon u Pensilvaniji i njegove kolege stvorili su robota koji ne samo da može da menja oblik, već i da postane jači ili slabiji tako što se naizmenično pretvara u tečnost i čvrstu materiju.

Napravili su robota veličine milimetra od mešavine tečnog metala galijuma i mikroskopskih delova magnetnog materijala napravljenog od neodimijuma, gvožđa i bora. Kada je čvrst, materijal je bio dovoljno jak da izdrži objekat 30 puta veći od sopstvene mase. Da bi se omekšala, rastegnula, pomerila ili stopila u lokvicu koja puzi po potrebi za različite zadatke, istraživači su je stavili blizu magneta. Prilagođena magnetna polja magneta su vršila sile na sitne magnetne delove u robotu, pomerajući ih i deformišući okolni metal u različitim pravcima. Na primer, tim je istegnuo robota primenom magnetnog polja koje je povuklo ove granule u više pravaca. Istraživači su takođe koristili jače polje da povuku čestice nagore, naterajući robota da skoči. Kada su Majidi i njegove kolege koristili naizmenično magnetno polje – ono čiji se oblik menja predvidljivo tokom vremena – elektroni u tečnom metalu robota formirali su električne struje.

Tok ovih struja kroz telo robota ga je zagrejao i na kraju ga rastopio. „Nijedan drugi materijal za koji znam nije toliko dobar u promeni svoje krutosti“, kaže Majidi. Koristeći ovu fleksibilnost, tim je naterao dva robota da nose i zalemljuju malu sijalicu na ploču. Kada su stigli do cilja, roboti su se jednostavno istopili preko ivica sijalice da bi je spojili sa tablom. Struja bi tada mogla da prođe kroz njihova tečna metalna tela i upali sijalicu.

U eksperimentu unutar veštačkog stomaka, istraživači su primenili još jedan set magnetnih polja kako bi robot prišao objektu, rastopio se preko njega i izvukao ga. Konačno, oblikovali su robota kao Lego minifiguru, a zatim su mu pomogli da pobegne iz kaveza tako što su ga rastopili u tečnost i naterali da iscuri između šipki. Kada je robotska lokva ušla u kalup, vratila se u prvobitni, čvrsti oblik.

Ovi otopljeni roboti mogu se koristiti za hitne slučajeve u situacijama kada ljudske ili tradicionalne robotske ruke postanu nepraktične, kaže Li Zhang sa Kineskog univerziteta u Hong Kongu. Na primer, tečni robot bi mogao da zameni izgubljeni zavrtanj na svemirskom brodu tako što će teći na njegovo mesto i zatim se učvrstiti, kaže on. Međutim, da bi ih koristili unutar živih stomaka, istraživači prvo moraju razviti metode za precizno praćenje položaja robota u svakom koraku procedure kako bi osigurali sigurnost pacijenta, kaže Zhang.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare